SKVELÉ SVIEŽE A ZDRAVÉ PESTO Z LISTOV PÚPAVY

 

 

 

Ako to funguje:

 

Púpavové pesto je svieže a zdravé. Obsahuje množstvo živín podporujúce pečeň a jej detox. Spája sa s jarnou zeleňou a farbou nádeje. S novým začiatkom, liečením.

 

Ak nazbierate a použijete mladé listy púpavy, nebudú horké a majú nízky obsah kyseliny šťaveľovej. Pesto môžete použiť na zemiaky, hrianku, chlieb, cestoviny, alebo ako dip.

 

 

 

 

 

Čo budeme potrebovať (množstvá sú len inšpiratívne, nechajte sa viesť svojou intuíciou):

* Čerstvé púpavové listy (2 šálky)

* Olivový olej lisovaný za studena (0,5 šálky)

* Píniové semienka (0,5 šálky)

* Cesnak (1-3-5 kusov)

* Citrónovú šťavu (1 lyžica)

* Strúhaný parmezán (0,5 šálky)

* Soľ

 

Alternatívne môžete pridať:

* Korenie – čierne, karí

* Bazalku

* Žeruchu

* Žihľavu

* Lieskové orechy, mandle, vlašské orechy

 

 

Ako sa to podarí:

Všetky zložky, okrem parmezánu, vložíme do mixéra a mixujeme, kým nevznikne požadovaná hladká zmes. V prípade potreby dolievame olivový olej. Ako posledný primiešame parmezán. Takéto pesto nám v chladničke vydrží asi tri dni.      

 

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD. 

 

<

počítadlo.abz.cz