Ibištek podporuje regeneráciu slizníc

 

 

Ibištek lekársky pomáha zmierňovať kašeľ, prechladnutie, horúčku, chrípku, upokojuje bolesť v krku. Je užitočný aj pri liečbe cystitídy (zápal močového mechúra), pomáha pri menštruačnej bolesti, znižuje krvný tlak, znižuje cholesterol. Pomáha s akútnym aj chronickým zápalom. Nežný kvet, ktorého liečebné použitie siaha až do Egypta.

 

Marshmallow (Althaea officinalis) Research – Earth to Kathy

 

 

Ibištek priaznivo pôsobí na metabolizmus. Používa sa tiež na liečbu hnačky a podporuje činnosť tráviaceho systému. Ibištek pomáha pri tráviacich kŕčoch, dyspepsii, zápche, nechutenstve, tráviacich problémoch, kŕčových žilách, hemoroidoch, refluxe.

 

 

Pomôcť môže aj pri neurózach, úzkosti, depresii a nespavosti.

 

 

Pôsobí aj ako mierne diuretikum, pri zadržiavaní vody v tele, proti opuchu a nafúknutému bruchu. Jeho pravidelné pitie posilňuje obličky. Pomáha vylučovať obličkové kamene a zabraňuje ich vzniku.

 

 

Extrakt z kvetov ibišteka pomáha chrániť žalúdok a jeho sliznicu pred vznikom vredov. Za tento účinok sú pravdepodobne zodpovedné prítomné slizy a flavonoidy.

 

 

Ibištek urýchľuje hojenie rán okrem iného aj tým, že pôsobí antibakteriálne proti niektorým druhom baktérií a tým zabraňuje vzniku infekcie. Masť z ibišteka pomáha lokálne pri ekzéme, psoriáze, suchej popraskanej pokožke, popáleninách.

 

 

Pomáha pri zápalových ochoreniach čriev tým, že podporuje obnovu črevnej sliznice. Môže tak byť užitočný pri syndróme dráždivého čreva, syndróme priepustného čreva, ulceroznej kolitíde, Crohnovej chorobe.

Preventívne môže pôsobiť proti rakovine vďaka obsahu kyseliny protocatechuovej (hrubého čreva).

 

 

Ibištek má silnú antioxidačnú aktivitu. Vďaka antioxidantom chráni nielen pečeň ale aj ostatné bunky a tkanivá pred poškodením voľnými radikálmi.

 

 

Ibištek obsahuje množstvo rôznych sekundárnych metabolitov, okrem flavonoidov tiež antokyány (hibiscín, delfinidín), terpenoidy, fytosteroly, polysacharidy, pektíny, slizy (arabinogalaktány, ramnogalakturonany, arabinany), fytosteroly, alkaloidy, aminokyseliny, lipidy, seskviterpény, silice, organické kyseliny (protokatechová, ibišteková, jablčná, citrónová, vínna). Obsahuje vitamín C spolu s flavonoidmi.

Tieto látky majú viaceré farmakologické účinky – protizápalové, antibakteriálne, antioxidačné, protiplesňové, imunomodulačné, upokojujúce.

 

 

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD. 

www.naturterapy.sk 

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovými robotmi. Na jej zobrazenie musíte mať zapnutý JavaScript.  

 

<

počítadlo.abz.cz