Extrakt z listov artičoky pomôže znížiť cholesterol a posilní pečeň

 

Artičoky (Cynara scolymus) pochádzajú z oblasti Stredomoria. Starovekí Gréci a Rimania ju považovali za afrodiziakum. Bola to drahá špecialita určená len pre privilegovaných. Pripravovali ich s medom, octom a kmínom.

V prírodnom liečiteľstve sa používajú už od dávnych dôb na zmiernenie rôznych ochorení. Prítomné bioaktívne zložky pomáhajú detoxikovať a chrániť pečeň. Podporujú vylučovanie tráviacich enzýmov. Vhodné sú pri problémoch s pankreasom. Aktičoky jemne harmonizujú telo, posilňujú srdce na fyzickej aj emočnej úrovni.

 

Health Benefits of Artichokes – Dr. Sinatra's HeartMD Institute

 

 

Extrakty z listov artičoky sa používajú v liečbe tráviacich problémov (nevoľnosť, plynatosť, pocit ťažoby po jedle), na zlepšenie metabolizmu tukov, pri dispepsii, pri problémoch so žlčou (chronické aj akútne ochorenie žlčových ciest), po odstránení žlčníka, pri hepatitíde (pomáha regenerovať pečeňové bunky, podporuje tvorbu žlče). Okrem toho sa dá použiť v podpornej liečbe obezity (samozrejme, spolu s ďalšími potrebnými opatreniami). Používa sa aj ako diuretikum, podporuje činnosť žalúdka, proti zápche, pri astme, ekzéme či žihľavke. V niektorých krajinách sa používa aj na zmiernenie horúčky. Artičoky pomáhajú zmierňovať príznaky syndrómu dráždivého čreva.  

 

 

Extrakt z listov artičoky môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v tele tak, že ovplyvňuje jeho syntézu v tele. Neprimerane vysoká hladina cholesterolu v tele predstavuje vážny zdravotný problém, spája sa s civilizačnými ochoreniami čo následne znižuje dĺžku a kvalitu života. Vieme, že okrem nezdravého životného štýlu, nevhodnej stravy či nedostatku pohybu, sa na syntéze cholesterolu veľkou mierou podieľa pečeň.

Cholesterol je potrebný na syntézu mnohých pre telo potrebných látok (napríklad hormóny, vitamín D), je súčasťou biologickej membrány bunky, zabezpečuje jej fluiditu. Tvorí sa však aj vtedy, ak je v tele prítomný zápal či ak je poškodený cievny endotel. Takže ak riešime vysoký cholesterol, mali by sme hľadať príčinu.

 

Extrakt z listov artičoky má silný antioxidačný a protizápalový účinok. To pomáha zabraňovať vzniku oxidovaného cholesterolu a jeho usádzaniu v stenách ciev. Pomáha tak predchádzať vzniku a odstraňovať aterosklerotické plaky v cievach. 

 

Hlavnými zložkami extraktov z listov artičoky sú hydroxyškoricové kyseliny (kyselina chlorogenová, izochlorogenová, kyselina kávová, kyselina ferulová), flavonoidy (luteolín, apigenín) a cynarín, vláknina a polysacharidy (inulín), draslík, vitamín C, horčík, kyselina listová, sodík, vápnik, zinok, meď, mangán, železo, chróm. Obsahuje aj saponíny, taníny, terpenoidy, glykozidy, alkaloidy.  Inulín (polysacharid) je známy svojimi prebiotickými účinkami. Extrakt z listov artičoky tak podporuje rozvoj črevnej mikrobioty a podporuje rast Bifidobaktérií v čreve. Fermentáciou artičokovej vlákniny mikrobiotou v črevách vznikajú mastné kyseliny s krátkym reťazcom (acetát, propionát, buryrát), ktoré slúžia ako hlavný zdroj energie pre bunky v hrubom čreve. Okrem toho, znižujú riziko vzniku rôznych zápalových ochorení, vzniku diabetu 2. typu, obezity, srdcovocievnych ochorení, preventívne pôsobia proti rakovine hrubého čreva, zlepšujú aktivitu pečeňových enzýmov. Napríklad butyrát má protizápalové účinky a môže byť efektívny pri hnačkách, ale aj Crohnovej chorobe či ulceróznej kolitíde. Propionát a acetát pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi.   

 

 

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD. 

www.naturterapy.sk 

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovými robotmi. Na jej zobrazenie musíte mať zapnutý JavaScript.  

 

 

<

počítadlo.abz.cz