mikronutrienty v prevencii parkinsonovej choroby
Parkinsonová choroba je neurodegeneratívne ochorenie, ktorého príznaky sa vyvíjajú postupne. Často sa začína miernym chvením v jednej ruke alebo pocitom stuhnutosti tela. Postupne pribúdajú ďalšie príznaky a niekedy aj demencia.
Parkinsonová choroba je v súčasnosti považovaná za multifaktoriálne ochorenie - na jeho vzniku sa podieľa genetika, environmentálne toxíny, výživa, životný štýl, oxidačný stres, ťažké kovy, zápal, homocysteín.
Dnes už vieme, že pri tomto ochorení dochádza k poškodeniu nervových buniek, ktoré produkujú dopamín, čoho výsledkom sú napríklad poruchy pohybu, zlá koordinácia, ale tiež zmeny nálady, depresia, problémy so spánkom, strata čuchu, problémy so žuvaním a prehĺtaním a ďalšie.
* Prevencia spočíva v zdravej a vyváženej strave, protizápalovej strave, posilnení činnosti pečene, posilnení výživy nervov.
* Doplnenie antioxidantov či už v podobe stravy alebo nutrientov - kyselina alfa-lipoová, koenzým Q10 (dôležitý je aj pre mitochondrie), dostatok a správny pomer omega-3 mastných kyselín a omega-6, 9.
*Zabezpečenie nízkej hladiny homocysteínu prostredníctvom B-komplexu, stravy a ďalších mikronutrientov (vieme vám poradiť na konzultácií).
* Skúmajú sa aj účinky včelieho jedu apitoxínu.
Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovými robotmi. Na jej zobrazenie musíte mať zapnutý JavaScript.