BYLINKY A POTRAVINY PRE ZDRAVIE PANKREASU

 

 

Pankreas je životne dôležitý orgán. Produkuje enzýmy potrebné na trávenie bielkovín a tukov ako tzv. pankreatickú šťavu. Podieľa sa aj na tvorbe hormónov inzulínu a glukagónu, ktoré regulujú hladinu cukru v krvi. Ak sa upchá vývod, ktorým sa pankreatické enzýmy dostávajú do dvanástnika, zostávajú tieto aktivované enzýmy v pankrease a poškodzujú ho. Môže vzniknúť neinfekčný zápal pankreasu - pankreatitída.

 

 

File:3D Medical Animation Acute Pancreatitis.jpg - Wikimedia Commons

 

 

Príčin môže byť veľa – žlčové kamene, alkohol, lieky, zlý lipidový profil, nesprávny životný štýl, infekcie, iné ochorenia, genetika, úrazy. Pankreatitída môže byť akútna alebo chronická. Je spojená s bolesťou v hornej časti brucha, zvyčajne pod rebrami, trvajúca rôzne dlho. Liečba vyžaduje lekársku starostlivosť. Doplniť a podporiť liečbu môžete niektorými prírodnými látkami:

 

*Cvikla
• Kurkuma
• Púpava
• Koriander
• Praslička roľná
• Zlatobyľ obyčajná
• Nechtík lekársky
• Pestrec mariánsky
• Špenát
• Šťava z aloe vera, papáje
• Olivový olej
• Olivové listy
• Amla – indický egreš
• Ďumbierový čaj (zázvor)
• Kvalitný jogurt či nápoj s probiotikami
• Čučoriedky
• Reishi medicinálna huba
• Kokosový olej, omega-3 MK (po konzultácií s lekárom)

 

Strava by mala obsahovať veľa tekutín, antioxidantov, ovocie, zeleninu a bielkoviny. Prospešný bude aj zelený čaj. Brokolica, mrkva, varená ryža, červené hrozno, probiotický jogurt, bataty (sladké zemiaky), lesné čučoriedky. Uprednostnite menšie porcie jedla viackrát denne. Mali by ste obmedziť sacharidy, tuky, alkohol, fajčenie, kávu. S bolesťou pomôže aj joga, meditácia či cvičenie.

 

 

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD. 

 

 

 

 

 

<

počítadlo.abz.cz