Odporúčané zaujímavé odkazy
ÚČINOK RESVERATROLU PROTI RAKOVINE HRUBÉHO ČREVA
Faktory životného prostredia, stravovania a životného štýlu vrátane konzumácie červeného mäsa, fajčenia cigariet, príjmu alkoholu a rodinnej anamnézy sú najdôležitejšími rizikovými faktormi kolorektálneho karcinomu (rakoviny hrubého čreva). Na jeho výskyte a progresii sa podieľa viac ciest vrátane zápalu, oxidačného stresu a apoptózy.
https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/the-buzz-on-resveratrol/
Resveratrol, polyfenolová zlúčenina, má rôzne farmakologické funkcie vrátane protizápalových účinkov, prevencie rakoviny, účinku znižujúceho hladinu lipidov a hypoglykemického účinku. Mnoho štúdií dokázalo, že resveratrol môže tiež predstavovať chemo preventívny účinok na rakovinu hrubého čreve.
Jedným z hlavných mechanizmov podieľajúcich sa na vzniku rakoviny hrubého čreva je chronický zápal. Protizápalové účinky resveratrolu môžu byť preto prospešné v prevencii aj podpornej terapii nádoru. Resveratrol je antioxidant, ktorý pomáha znižovať oxidačné poškodenie, chráni bunky, membrány či sliznice pred poškodením.
Vedci zistili, že kombinácia resveratrolu a 5-fluóruracilu (chemoterapeutický liek), mala lepší účinok ako samotný liek 5-fluóruracil. Resveratrol zvyšuje protirakovinový účinok aj ďalšieho lieku, oxaliplatiny, tým pomáha potlačiť rast nádorov. Podľa vedcov, takáto kombinácia pomáha aj zmierňovať nežiaduce účinky klasickej liečby. V pozorovaniach neboli zistené nežiaduce účinky pri použití resveratrolu ako doplnku.
Resveratrol sa nachádza prirodzene v bobuľovinách, hrozne, víne, moruši, cibuli aj inde. V rámci prevencie je takýto príjem najlepšie vstrebateľný.
Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.