PRÍRODNÉ KAROTENOIDY – ÚČINNÁ POMOC V LIEČBE A PREVENCII RAKOVINY

Rastlinné karotenoidy zlepšujú komunikáciu medzi jednotlivými bunkami

 

           

Žltá, oranžová, červená, fialová, zelená. To je sfarbenie charakteristické pre tekvicu, papriku, paradajku, avokádo, mrkvu, baklažán, špenát, brokolicu, kapustu, uhorky, pomaranče, grepy, melóny. Všetky majú niečo spoločné – obsahujú široké spektrum rôznych karotenoidov. Niektoré výrazne väčšie množstvo, iné menej. Karotenoidy sú antioxidanty, ktoré chránia organizmus pred poškodením voľnými radikálmi, chránia jednotlivé bunky pred poškodením, podporujú medzibunkovú komunikáciu v tkanivách, podporujú imunitu, sú prekurzormi vitamínu A, chránia pokožku pred UV žiarením a popáleninami. Výrazným spôsobom tak pomáhajú v prevencii aj liečbe rôznych ochorení od zlyhania imunity, cez prechladnutia, kožné problémy, popáleniny, rany, tráviace problémy až po rakovinu. Je to skupina nielen rastlinných, ale aj bakteriálnych či živočíšnych pigmentov. Veľké množstvo karotenoidov obsahujú všetky aj zelené rastliny - β-karotén, α-karotén, luteín, violaxantín, neoxantín, zeaxantín, kryptoxantín a mnoho ďalších. Ich prítomnosť je však maskovaná zeleným farbivom chlorofylom. V súčasnosti je známych okolo 600 rôznych druhov karotenoidov. Známe je aj to, že fyziologicky účinné sú len karotenoidy v prirodzenej väzbe, no nie synteticky pripravené. To znamená, že jedna mrkva je oveľa efektívnejšia, ako jedna tableta s obsahom karoténu.

Všetky rastliny, bylinky, koreniny, zelenina, ovocie obsahujú okrem cenných nutričných látok aj rôzne fytolátky. A práve takáto väzba rôznych karotenoidov navzájom spolu s inými látkami umožňuje efektívnejšie vstrebávanie, využitie, aj vylúčenie nepotrebného množstva z organizmu. Karotenoidy sa vstrebávajú predovšetkým v tenkom čreve. Kvalitu a množstvo vstrebávania ovplyvňujú aj ďalšie látky, významným spôsobom sa na tomto procese podieľajú bielkoviny a tuky. Okrem ovocia a zeleniny je významným zdrojom s obsahom karotenoidov a iných fytolátok aj chlorella pyrenoidosa.     

Akým spôsobom k dosiahnutiu homeostázy v organizme prispievajú karotenoidy a ako bojujú proti rakovine? Rastlinné karotenoidy pôsobia protirakovinovo tým, že zvyšujú tok regulačných signálov medzi bunkami, čím podporujú správnu komunikáciu medzi zdravou a poškodenou bunkou. Takto dochádza k odstráneniu poškodených buniek, aj k odstráneniu buniek, ktoré sa už začali nekontrolovateľne deliť. Ďalšou dôležitou vlastnosťou karotenoidov je, že podporujú činnosť imunitného systému. Ako som už spomínala, signály na odstránenie poškodenej bunky sú vysielané aj z imunitného systému. Okrem toho, pôsobia antioxidačne, podieľajú sa na metabolizme vitamínov, minerálov, nutričných látok a na odstraňovaní toxických látok. Je zaujímavé, že štúdie zamerané na výskum rakoviny zistili, že najmenšie riziko vzniku rakoviny sa spája s ľuďmi, ktorí mali vysokú hladinu karotenoidov prijímaných v strave. Ide predovšetkým o riziko rakoviny prsníka u žien, ktoré majú toto ochorenie v rodinnej anamnéze; ďalej je to rakovina kŕčka maternice; rakovina žalúdka alebo tráviaceho systému, ale aj rakovina pľúc a respiračného systému. V prípade liečby a prevencie s väčšou predispozíciou na rakovinu je potrebné doplniť väčšie množstvo zmiešaných karotenoidov.

Aj v tomto prípade platí, že zdravá strava a dostatok živín je len časť riešenia problému. Podstatnú úlohu zohráva aj psychika, emócie, myslenie. Strach, strach a ešte raz strach, potom hnev, neodpustenie sebe a druhým, nenávisť, pocit krivdy, zármutok, žitie v minulosti, nevyriešené medziľudské vzťahy, vzťahy k sebe samému, nedostatok lásky a porozumenia, málo radosti, veľa obviňovania. Tie sú spúšťačmi nerovnováhy v organizme, ktorá sa potom prejaví ochorením. Komunikáciu na úrovni fyzického tela medzi jednotlivými bunkami dokážu karotenoidy napraviť, posilniť. Ale problém v rovine psychiky, emócii a myslenia môžeme vyriešiť len my sami. Zmenou postoja, názorov, komunikáciou, prijatím skutočnosti, pustením ťaživých pocitov a emócii z minulosti a odpustením.       

 

 

 Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.

 

Aké sú riziká zvýšenej hladiny homocysteínu a kedy je vhodné vedieť jeho hodnotu 

Bioaktívne látky rastlinného pôvodu a ich prospešný účinok na organizmus 

Bunková medicína - zdravie sa začína na úrovni buniek 

Čo poškodzuje a čo posilňuje činnosť imunitného systému 

Funkčný imunitný systém vyžaduje rovnováhu v celom organizme 

Liečivé benefity tmavozelenej listovej zeleniny 

Nepodceňujme silu prírody v prevencii a liečbe rakoviny 

Ortomolekulárna medicína – správna molekula lieči v optimálnej dávke 

Osteoporóza a krehké kosti z pohľadu bunkovej liečby 

Rozvoj rakovinových buniek je úplné zlyhanie prírodných zákonov

 

 

<

počítadlo.abz.cz