Postinfekčný kašeľ pomôže vyliečiť sirup z medu a kávy

 

 

Pľúcne tkanivo patrí k najcitlivejším tkanivám v organizme a preto sme vybavení rôznymi mechanizmami zabezpečujúcimi jeho funkčnosť aj ochranu. Patria tu mnohé reflexné aj nereflexné mechanizmy, medzi nimi aj kašeľ. 

 

Kašeľ predstavuje jeden z najvýznamnejších obranných reflexov respiračného systému. Zabezpečuje očisťovanie dýchacích ciest od nadmerného hlienu, nečistôt, cudzích látok, prachu, plesňových spór, popola, rôznych mikroorganizmov či toxických látok a plynov. Má však aj významnú diagnostickú funkciu, pretože môže byť symptómom rôznych iných vážnych ochorení – bronchiálna astma, chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP), alergia, srdcové zlyhávanie, nádor, žalúdočný reflux. 

  

Kašeľ vzniká podráždením senzorických nervových zakončení v epiteli dýchacích ciest, kašľových receptorov. Kašľové receptory sa okrem dýchacích ciest, nachádzajú aj vo vonkajšom zvukovode a bubienku, prínosových dutinách, hypofaryngu (hrtanová časť hltana), perikardiu, bránici, žalúdku, slezine. Podráždením týchto receptorov vzniká kašeľ.  

 

 

 

 

Najčastejšie je kašeľ spojený s infekciou dýchacieho systému. Podľa dĺžky trvania rozlišujeme akútny kašeľ, ktorý trvá < 3 týždne, subakútny kašeľ trvajúci 3 – 8 týždňov, a chronický kašeľ trvajúci viac ako 8 týždňov. 

 

V súvislosti s prechladnutím a infekciou horných dýchacích ciest môže kašeľ pretrvávať aj po vyliečení infekcie. Po prekonaní vírusovej infekcie majú senzitívne nervové zakončenia v epiteli dýchacích ciest ešte istý čas zvýšenú citlivosť na rôzne podnety (chladný vzduch, prach, dym, nečistoty, toxíny) a oveľa ľahšie reaguje organizmus kašľovým reflexom. Ide o postinfekčný alebo povírusový kašeľ. Trvá dlhšie ako 3 týždne, niekedy až mesiace.

  

Takýto kašeľ môže predstavovať zdravotný aj sociálny problém a nepriaznivo ovplyvňuje kvalitu života človeka (bolesť hlavy, závraty, krvácanie, arytmie, zlomeniny rebier, bolesť brušných svalov, zachrípnutie, hernie, vyčerpanosť, plachosť, nadmerné potenie, nespavosť). Keďže je takýto kašeľ značne problematický, klasická liečba zahŕňa používanie rôznych liečiv, vrátane steroidných, antihistaminík, bronchodilatačných, kodeínových, ktorých užívanie sa spája s množstvom nežiaducich účinkov a nie vždy prinášajú želaný liečebný účinok. Tráviť oslabený organizmus nebezpečnou chémiou však nie je ani zďaleka jediná možnosť.   

 

 

 

 

Postinfekčný kašeľ pomôže vyliečiť sirup zložený z medu a instantnej kávy:

 

Medovo – kávový sirup si môžete vytvoriť zmiešaním 1 polievkovej lyžice medu a 0,5 čajovej lyžičky instantnej kávy. Sirup zalejeme šálkou teplej vody. Užívame 1 šálku 3x denne najmenej 1 týždeň. 

  

Zdá sa, že zmes medu a kávy je v liečbe účinnejšia ako použitie samotného medu. Zatiaľ nie je presne známe, ktoré zložky medu a kávy pôsobia spolu, synergicky, predpokladá sa však, že med pôsobí proti povzbudzjúcim účinkom kofeínu v káve. 

 

Účinok zmesi medu a instantnej kávy v liečbe postinfekčného kašľa sledovali Raeessi a kol. (2013). Zmes medu a kávy bola významne účinnejšia ako steroidné lieky (prednizolon) a placebo v liečbe povírusového kašľa. Viac o tejto štúdií sa môžete dozvedieť kliknutím na nasledujúci odkaz: Raeessi MA, Aslani J, Raeessi N, et al. Honey plus coffee versus systemic steroid in the treatment of persistent post-infectious cough: a randomised controlled trial.Prim Care Respir J.2013;22(3):325-330.  

 

     

Včelí med má mnoho liečivých vlastnosti, ktoré snáď ani netreba predstavovať. Je to liek aj vitagén, pôsobí liečivo aj posilňujúco. Lieči anémiu, črevné zápaly, kožné ochorenia, respiračné infekcie, astmu, bronchitídu, zápal priedušiek. Urýchľuje liečbu rán a slizníc, má protizápalový a protibakteriálny účinok. Obsahuje množstvo antioxidantov, enzýmov, aminokyselín, vitamínov. Pravidelným užívaním pôsobí posilňujúco aj preventívne proti ochoreniam u deti aj dospelých. V mieste aplikácie med ovplyvňuje uvoľňovanie prostaglandínov, mediátorov, ktoré sa podieľajú na vzniku zápalu. Urýchľuje tým hojenie, zabraňuje hnisaniu a zmierňuje bolesť. 

 

Káva (Kávovník Arabský) je po celom svete známa hlavne kvôli svojim povzbudzujúcim účinkom. Káva však obsahuje množstvo rôznych farmakologicky účinných látok s priaznivým účinkom na organizmus. Študovaná je napríklad antimikrobiálna či antioxidačná aktivita. Sleduje sa aj potenciálne liečivý účinok niekoľkých šálok kávy denne v súvislosti s Parkinsonovou chorobou. Kofeín má povzbudzujúci účinok, stimuluje CNS, pôsobí bronchodilatačne (uľahčuje dýchanie). S kašeľ supresívnym účinkom môže byť spojený aj polysacharid arabinogalaktán s výraznými imunomodulačnými a antioxidačnými účinkami.      

 

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD. 

 

 

Bylinky, koreniny a potraviny s antibiotickým pôsobením 

Čo poškodzuje a čo posilňuje činnosť imunitného systému 

Horúci liečivý nápoj proti chrípke a prechladnutiu 

Liečba bolesti prírodnými látkami 

Rakytník rešetliakovitý (Hippophae rhamnoides L.) 

Tymianový olej – vynikajúci prírodný čistič a jeden z najsilnejších prírodných antibiotík 

 

 

<

počítadlo.abz.cz