ZELENÝ JAČMEŇ A DEPRESIA

 

Depresia je komplexné ochorenie, dôvody jej vzniku sú rôzne a závislé od každého jednotlivca individuálne. Tak ako pri väčšine ochorení, aj tu by sme sa mali zamerať predovšetkým na myslenie, psychiku a dušu. Keďže však neexistuje zdravé telo a chorá duša (a naopak), je potrebné riešiť problém aj na úrovni fyzického tela. U niektorých ľudí vzniká depresia v dôsledku vážnych zdravotných problémov, u niekoho v súvislosti so životnými zmenami (smrť blízkeho, strata zamestnania, rozpad vzťahu), poslednú skupinu tvoria ľudia, ktorí cítia depresiu bez zjavného dôvodu, ráno sa zobudia so smutnou náladou, s pocitom osamelosti, nevládzu, nemajú záujem o okolie.

Čo teda môže byť spúšťačom depresívnych stavov? Existuje množstvo faktorov, ktoré zvyšujú riziko prejavenia sa depresie. Patria tu rôzne konfliktné situácie, spory v rodine, v práci, zneužívanie fyzické, sexuálne, citové, smútok a žiaľ zo straty blízkeho človeka, mnohé lieky (betablokátory, hormonálne tablety, kortikosteroidy, antidepresíva, lieky na spanie, benzodiazepíny, proti bolesti, proti epilepsii, lieky používané pri poruchách správania, hyperaktivite), genetická podmienenosť a rodinná anamnéza, rôzne emocionálne silné životné udalosti (nemusia byť nutne negatívne, napr. to môže byť aj nové zamestnanie), problémy v sociálnej oblasti, duševné ochorenia, zdravotné problémy (hormonálne, metabolické, štítna žľaza, žalúdočné, hemoroidy, infekcie, alergie, bolesti, úrazy, nehody), nesprávna výživa, zneužívanie návykových látok a mnohé ďalšie.    

My, ľudia, máme veľkú schopnosť, ktorej sa veľmi silno držíme, a to komplikovať si svoj život. Riešime situácie a veci z minulosti, ktoré sa už stali a nemáme možnosť ich zmeniť. Takéto situácie sú už za nami. Už sa raz stali, a nedajú sa zmeniť, môžeme takéto udalosti len prijať a vyrovnať sa s nimi. Je ale zbytočné ich stále riešiť a obnovovať si staré rany. Podobne je to s budúcnosťou, strachujeme sa pre situácie, ktoré nemôžeme ovplyvniť. Riešime ,,čo bude ak by...., riešime budúce problémy, ktoré sa ani nemusia stať. Typickým príkladom sú neopodstatnené strachy z rôznych chorôb. Tri štvrtiny svojej energie takto minieme na minulosť alebo budúcnosť, na situácie, ktoré nevieme zmeniť. Na prítomnosť nám tak zostáva len jedna štvrtina životnej energie. A to je dosť málo, hlavne ak sa k tomu pridá ešte nesprávna výživa (nedostatočné množstvo základných vitamínov, minerálov, aminokyselín, mastných kyselín) a uponáhľanosť, agresivita a netolerantnosť príznačné pre súčasnú dobu. Potom už stačí len malý impulz a povestný hrniec trpezlivosti pretečie.

Depresia sa vyskytuje stále častejšie, patrí k hlavným príčinám ochorení na svete, je významným rizikovým faktorom samovrážd. Dôležité preto je vyhľadať odbornú pomoc, či už je to psychológ, psychiater, či iný odborník, riešiť zdravotný a psychický problém, zmeniť životný štýl, vyhýbať sa stresovým situáciám, zaradiť do života pravidelný pohyb, posilniť imunitný systém a celkovo dlhodobo posilňovať organizmus.

Jednou z možností zvládnutia depresie sú aj prírodné látky. Záujem o používanie prírodných produktov v liečbe aj prevencii depresie stále rastie, a to nie len v súvislosti s narastajúcim počtom prípadov depresie, ale aj v dôsledku množstva závažných nežiaducich účinkov chemických liečiv či ich neúčinnosti v niektorých prípadoch. Vedci na celom svete sledujú vplyv stravy, výživových doplnkov a bylín na toto ochorenie. Mnohé štúdie už potvrdili, že prírodné látky sú rovnako účinné alebo účinnejšie ako antidepresíva na predpis. Rôzne prírodné látky majú rôzny mechanizmus účinku. Niektoré ovplyvňujú hladinu serotonínu, neurotransmiteru, ktorý ovplyvňuje spánok, náladu, chuť do jedla. Ďalšie ovplyvňujú hladinu dopamínu, ktorý je dôležitý pre správnu koncentráciu a motiváciu. Alebo pôsobia na metabolizmus oxidu dusnatého (NO), ktorý sa podieľa na regulácii nervového aj imunitného systému. K. Yamaura a kol. (2012, Pharmacognosy Research) sledovali antidepresívne účinky mladého zeleného jačmeňa. V experimentoch použili zvierací model, ktorý sa bežne používa ako skríningový test na hodnotenie antidepresívnych vlastností liekov. Autori zistili, že mladý jačmeň má významný antidepresívny účinok. Ako kontrolu použili imipramín, liek používaný v liečbe depresie. Ďalším, kto sledoval účinok zeleného jačmeňa bol I. E. Darwish a kol. (2013, Int J Physiol Pathophysiol Pharmacol). Mladý jačmeň obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, enzýmov, antioxidantov, flavonoidov, stopových prvkov a ďalších významných nutričných látok. Je známe, že nutričné faktory sa podieľajú na vyvolaní alebo zhoršovaní depresívnych stavov. Doplnením vitamínov skupiny B, kyseliny listovej, horčíka, minerálov, bielkovín a ďalších potrebných látok dochádza k harmonizácii organizmu na fyzickej úrovni a človek získa energiu na riešenie problémov v psychickej rovine. Chlorofyl v zelenom jačmeni podporuje čistenie a regeneráciu pečene. Jej funkčnosť či nefunkčnosť sa tiež podieľa na vzniku takého ochorenia ako je depresia. Emocionálne výkyvy, stres a úzkosť, aktivujú os hypotalamus – hypofýza – nadobličky. Výsledkom je zvýšené uvoľňovanie stresových hormónov z nadobličiek a stresová reakcia. Svoju úlohu zohrávajú aj neuromediátory serotonín, dopamín, noradrenalín, ale aj oxid dusnatý (NO). Receptory reagujúce na tieto neuromediátory sa nachádzajú v celom organizme, od tráviacej sústavy až po periférne nervy a centrálny nervový systém. Prostredníctvom modulácie aktivity týchto mediátorov je možné ovplyvniť aj stavy depresie. Jačmeň je zdrojom aminokyseliny tryptofánu, ktorá je prekurzorom pre serotonín, ale aj aminokyseliny arginínu, ktorá je prekurzorom vzniku oxidu dusnatého. Mnoho odborníkov dáva vznik depresie do súvislosti s voľnými radikálmi vznikajúcimi v organizme. Tie vznikajú v organizme v dôsledku metabolizmu, ale aj vplyvom znečisteného prostredia, nedostatkom živín, stresom a rôznymi ochoreniami. Za normálnych podmienok je organizmus človeka schopný voľné radikály eliminovať. Keď však máme nedostatok vitamínov a minerálov s antioxidačnou aktivitou a organizmus je prekyslený, začínajú sa voľné radikály hromadiť a poškodzovať rovnováhu aj zdravie. Riešením preto je dodať kvalitné antioxidačne pôsobiace látky v dostatočnom množstve. Tie sú prítomné aj v šťave zo zeleného jačmeňa. A to dokonca vo významnom množstve. Sú to rôzne flavonoidy, predovšetkým 2-0-glykozylizovitexín, saponarín a lutonarín, ale aj stopové a minerálne prvky.   

 

Individuálne poradenstvo

Celostná terapia – neochorie len telo, ale chorý je celý človek

Detoxikácia organizmu pomôže regenerovať a liečiť

Environmentálne zdravie

Fytoterapia - keď bylinky pomáhajú

Zelené potraviny

 

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.

<

počítadlo.abz.cz