ZELENÉ POTRAVINY POMÔŽU NAVRÁTIŤ STRATENÚ HARMÓNIU MEDZI TELOM A DUŠOU

 

 

 

 

 

 

Liečenie Sv. Hildegardy z Bingenu (1098 - 1179), mystičky, liečiteľky, bylinkárky a naturopatky, bolo založené na harmónii medzi telom a dušou - príčinou vzniku ochorení je stratená rovnováha. Tento celostný (holistický) prístup sa začína pomaličky odrážať už aj v dnešnom prístupe k prevencii a liečbe aj tzv. nevyliečiteľných ochorení. Hildegarda učila, že stratenú rovnováhu organizmu prinavrátime detoxikáciou organizmu, správnou a vyváženou stravou (obilniny – špalda, rastlinné oleje) a bylinkami. Najskôr je dôležité zhodnotiť životný štýl, temperament a myslenie človeka. Potom nasleduje, detoxikácia organizmu od toxínov (lieky, hnojivá, ťažké kovy, pesticídy, umelé farbivá...). Kvalitná strava, ktorá dopĺňa živiny na obnovu buniek v tele, čistí krv, posilňuje nervy a lieči črevné poruchy. Nakoniec idú posilňujúce bylinky. 

 

Základné princípy harmonizácie a liečby organizmu: detoxikácia - nutrične vyvážená výživa - prírodné regeneračné látky. Takýmto spôsobom fungujú aj zelené potraviny.

 

Základom úspešnej liečby je detoxikácia. Každý deň sme vystavení množstvu baktérii, plesní a iných jedov z vonkajšieho prostredia. Ďalší zdroj predstavujú vnútorné jedy – to, čo vzniká trávením toho, čo sme zjedli. Náš organizmus má schopnosť samo detoxikácie. Ale len vtedy, ak nie je podvyživený a nadmerne zaťažený toxínmi tak, že nestíha. Existuje veľa signálov, že je čas začať s detoxikáciou: alergie, bolesti chrbta, bolesti kĺbov, bolesti svalov, hlavy, rozmazané videnie, depresia, predčasné starnutie, časté prechladnutia, chrípka, nadmerný hlien, problémy s imunitou, infekcie dutín, kožné problémy, kvasinkové infekcie, únava, menštruačné problémy, horúčka, potravinové alergie,  zápach z úst, zlé trávenie, nadúvanie, plynatosť, hnačka, zápcha, bolesti brucha.

Nutrične vyvážená strava je dôležitá na regeneráciu a opravu buniek, tkanív aj celého tela. Pritom nejde o množstvo potravy, ale o správne vyváženú kombináciu jednotlivých zložiek – vitamínov, minerálov, bielkovín, tukov, cukrov, enzýmov, stopových prvkov. Napr. na to, aby sa železo správne vstrebávalo a aj využilo, je potrebné určité množstvo cholesterolu, vitamín C, vitamín B. Náš organizmus nepotrebuje obrovské množstvá rôznych vitamínov a stopových prvkov, ale vzájomnú kombináciu jednotlivých živín, pretože  tie pracujú v tzv. synergii. Synergické spolupôsobenie nutričných látok je vždy účinnejšie, ako megadávka jednotlivého vitamínu. Dôvodom je to, že jednotlivé zložky sa navzájom ovplyvňujú, zabraňujú nadmernej oxidácii a znehodnoteniu, zlepšujú prechod tráviacim systémom, zlepšujú vstrebávanie, využiteľnosť aj uskladnenie. Takýmto  spôsobom súčasne prebiehajú viaceré potrebné mechanizmy pôsobenia v organizme. 

 

Jačmeň, jačmenná šťava (Hordeum vulgare) 

Jačmenná šťava je koncentrovaným zdrojom viac ako 30 rôznych vitamínov a minerálnych látok (vitamíny C, B1, B12, kyselina listová, vápnik, železo, draslík). Obsauje obrovské množstvo chlorofylu, ktorý je známy vďaka svojim protizápalovým, dezinfekčným a antibakteriálnym účinkom. Chlorofyl čistí črevá aj celý tráviaci systém od rôznych toxínov a zvyškov mikroorganizmov. Okrem toho, je tu prítomné celé spektrum aminokyselín, vrátane esenciálnych (to je tie, ktoré sú pre organizmus potrebné, ale nedokáže si ich sám vytvoriť). Jačmeň je veľmi silný antioxidant, čím výrazne znižuje množstvo voľných radikálov v našom tele. Voľné radikály sú také ,,mini rozbušky,, ktoré prispievajú k vzniku ochorení ako je rakovina, srdcovo-cievne ochorenia, kožné problémy, zápaly, cukrovka, v podstate majú ,,prsty,, v každom jednom ochorení. Jačmenná šťava dopĺňa do organizmu život a energiu v podobe širokého spektra rôznych enzýmov. Výrazne zozásadňuje organizmus a udržiava optimálne pH organizmu.

 

Chlorella pyrenoidosa 

Vďaka vysokému obsahu chlorofylu čistí krv, cievy, obličky, pečeň, črevá. Je zdrojom nukleových kyselín (DNA/RNA), ktoré sú nevyhnutné pre obnovu, rast a regeneráciu jednotlivých buniek. Množstvo nukleových kyselín v tele klesá vplyvom stresu, zlou stravou, vekom, nedostatkom pohybu. Výsledkom je potom predčasné stárnutie, oslabená imunita, časté prechladnutia. Chlorella pyrenoidosa podporuje činnosť imunitného systému, bojuje proti infekcii, podporuje rozvoj zdravej mikroflóry v črevách, udržiava optimálne pH organizmu, doplňa dôležité živiny, regeneruje tkanivá. 

 

Dávkovanie je individuálne a závislé od zdravotného stavu, psychiky, zloženia stravy, životného štýlu a pod. Všeobecne sa však na prevenciu odporúča 2 - 6g jačmenného prášku rozmiešaných v čistej vode, piť 30 min. pred jedlom alebo 2 hod. po jedle. Napríklad na zníženie vysokej hladiny cholesterolu je odporúčaná denná dávka 15g jačmenného prášku. Chlorella p. sa preventívne odporúča v dávke 10 - 15g v priebehu dňa s dostatočným množstvom vody. V prípade infekcii Dr. Liebke odporúča 3 x denne po 12 g chlorelly v priebehu niekoľkých dní, kedy dochádza k zneškodneniu mikróbov bez vedľajších účinkov, ako to býva v prípade použitia liekov a antibiotík. V rámci terapie sa však využívajú aj oveľa vyššie dávky. Určitý pozitívny efekt sa prejaví v najbližších dňoch, ale keďže ide o prírodnú látku, hlavný účinok môžeme očakávať po 3 - 6 mesiacoch, opäť v závislosti od ochorenia a pridružených faktorov (niekedy aj po roku).  

 

Chlorellu pyrenoidosu si môžete objednať po kliknutí

 

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.  

  •       
<

počítadlo.abz.cz