Horčík podporuje regeneráciu periférnych nervov

Horčík je dôležitý pre veľké množstvo enzýmov a priebeh biochemických reakcii, pomáha regulovať krvný tlak, činnosť svalov, nervov, podporuje činnosť, vstrebávanie a využitie vitamínov, minerálov a ďalších látok. Je potrebný pre činnosť buniek imunitného systému, podieľa sa na regulovaní zápalu a uvoľňovaní cytokínov, ovplyvňuje aj uvoľňovanie neurotransmiterov, je potrebný pre mitochondrie, aby mohli vytvárať energiu.

Magnézium je tiež nevyhnutné pre prežitie a funkciu neurónov. Podieľa sa na tvorbe membránových fosfolipidov, prenose signálu, tvorbe myelínovej pošvy a synapsii, regulácii prenosu neurotransmiterov, ako je dopamín a serotonín (5-HT).

Mnohé štúdie ukázali, že horčík môže podporovať rast axónov a proliferáciu nervových kmeňových buniek, regulovať zápalovú odpoveď a potom inhibovať apoptózu.

Nedostatok horčíka úzko súvisí s diabetickou periférnou neuropatiou (DPN) a rôznymi neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako je Parkinsonova choroba a Alzheimerova choroba. Preto hrá horčík zásadnú úlohu pri udržiavaní zdravia nervového systému.

Poranenia periférnych nervov sú zvyčajne spôsobené zápalom, nádormi a traumatickými poraneniami.

Závažné poškodenie periférnych nervov môže viesť k celoživotnej dysfunkcii sprostredkovanej poškodeným nervom, vysokej miere invalidity a vysokým nákladom, čo výrazne ovplyvňuje jednotlivcov a spoločnosť.

Po poranení periférnych nervov prechádzajú poškodené neuróny sekundárnou oxidačnou stresovou reakciou a degeneráciou, čo vedie k produkcii zápalových cytokínov, ako sú IL-1, IL-6, TNF-α a IFN-β, ktoré podporujú Wallerovu degeneráciu a apoptózu. Pomôcť môže Horčík, ktorý podporuje regeneráciu periférnych nervov. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8385315/

Potraviny obsahujúce horčík:

  • Cvikla a cviklové listy
  • Listová zelenina, listové šaláty
  • Brokolica
  • Špenát
  • Mangold
  • Avokádo
  • Kel
  • Hrach
  • Tmavá čokoláda 
  • Fazuľa
  • Quinoa  
  • Mandle
  • Kešu
  • Semená – sezamové, slnečnicové, tekvicové  
  • Tekvica  
  • Hnedá ryža
  • Pohánka  
  • Ovos, ovsené vločky  
  • Celozrnný chlieb
  • Tofu
  • Edamame
  • Tuniak  
  • Losos  
  • Makrela
  • Halibut
  • Banány  
  • Hrozienka  
  • Datle  
  • Ľan, ľanový olej.

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.