Horčík podporuje regeneráciu periférnych nervov

Horčík je dôležitý pre veľké množstvo enzýmov a priebeh biochemických reakcii, pomáha regulovať krvný tlak, činnosť svalov, nervov, podporuje činnosť, vstrebávanie a využitie vitamínov, minerálov a ďalších látok. Je potrebný pre činnosť buniek imunitného systému, podieľa sa na regulovaní zápalu a uvoľňovaní cytokínov, ovplyvňuje aj uvoľňovanie neurotransmiterov, je potrebný pre mitochondrie, aby mohli vytvárať energiu.
Magnézium je tiež nevyhnutné pre prežitie a funkciu neurónov. Podieľa sa na tvorbe membránových fosfolipidov, prenose signálu, tvorbe myelínovej pošvy a synapsii, regulácii prenosu neurotransmiterov, ako je dopamín a serotonín (5-HT).
Mnohé štúdie ukázali, že horčík môže podporovať rast axónov a proliferáciu nervových kmeňových buniek, regulovať zápalovú odpoveď a potom inhibovať apoptózu.
Nedostatok horčíka úzko súvisí s diabetickou periférnou neuropatiou (DPN) a rôznymi neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako je Parkinsonova choroba a Alzheimerova choroba. Preto hrá horčík zásadnú úlohu pri udržiavaní zdravia nervového systému.
Poranenia periférnych nervov sú zvyčajne spôsobené zápalom, nádormi a traumatickými poraneniami.
Závažné poškodenie periférnych nervov môže viesť k celoživotnej dysfunkcii sprostredkovanej poškodeným nervom, vysokej miere invalidity a vysokým nákladom, čo výrazne ovplyvňuje jednotlivcov a spoločnosť.
Po poranení periférnych nervov prechádzajú poškodené neuróny sekundárnou oxidačnou stresovou reakciou a degeneráciou, čo vedie k produkcii zápalových cytokínov, ako sú IL-1, IL-6, TNF-α a IFN-β, ktoré podporujú Wallerovu degeneráciu a apoptózu. Pomôcť môže Horčík, ktorý podporuje regeneráciu periférnych nervov. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8385315/
Potraviny obsahujúce horčík:
- Cvikla a cviklové listy
- Listová zelenina, listové šaláty
- Brokolica
- Špenát
- Mangold
- Avokádo
- Kel
- Hrach
- Tmavá čokoláda
- Fazuľa
- Quinoa
- Mandle
- Kešu
- Semená – sezamové, slnečnicové, tekvicové
- Tekvica
- Hnedá ryža
- Pohánka
- Ovos, ovsené vločky
- Celozrnný chlieb
- Tofu
- Edamame
- Tuniak
- Losos
- Makrela
- Halibut
- Banány
- Hrozienka
- Datle
- Ľan, ľanový olej.
Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.