ÚČINOK RESVERATROLU PROTI RAKOVINE HRUBÉHO ČREVA

 

Faktory životného prostredia, stravovania a životného štýlu vrátane konzumácie červeného mäsa, fajčenia cigariet, príjmu alkoholu a rodinnej anamnézy sú najdôležitejšími rizikovými faktormi kolorektálneho karcinomu (rakoviny hrubého čreva). Na jeho výskyte a progresii sa podieľa viac ciest vrátane zápalu, oxidačného stresu a apoptózy.

 

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt resveratrol

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt resveratrol

 https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/the-buzz-on-resveratrol/ 

 

Resveratrol, polyfenolová zlúčenina, má rôzne farmakologické funkcie vrátane protizápalových účinkov, prevencie rakoviny, účinku znižujúceho hladinu lipidov a hypoglykemického účinku. Mnoho štúdií dokázalo, že resveratrol môže tiež predstavovať chemo preventívny účinok na rakovinu hrubého čreve.

 

Jedným z hlavných mechanizmov podieľajúcich sa na vzniku rakoviny hrubého čreva je chronický zápal. Protizápalové účinky resveratrolu môžu byť preto prospešné v prevencii aj podpornej terapii nádoru. Resveratrol je antioxidant, ktorý pomáha znižovať oxidačné poškodenie, chráni bunky, membrány či sliznice pred poškodením.

 

Vedci zistili, že kombinácia resveratrolu a 5-fluóruracilu (chemoterapeutický liek), mala lepší účinok ako samotný liek 5-fluóruracil. Resveratrol zvyšuje protirakovinový účinok aj ďalšieho lieku, oxaliplatiny, tým pomáha potlačiť rast nádorov. Podľa vedcov, takáto kombinácia pomáha aj zmierňovať nežiaduce účinky klasickej liečby. V pozorovaniach neboli zistené nežiaduce účinky pri použití resveratrolu ako doplnku.

 

Resveratrol sa nachádza prirodzene v bobuľovinách, hrozne, víne, moruši, cibuli aj inde. V rámci prevencie je takýto príjem najlepšie vstrebateľný.

 

 

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.