BYLINKOVÝ ČAJ Z JAHODOVÝCH LISTOV V SEBE UKRÝVA ČARO LESA 

 

Skúšali ste už bylinkový čaj z listov jahody lesnej? Jeho chuť aj vôňa v sebe ukrývajú čaro lesa a harmonizujúcu energiu. Odvar z listov jahody lesnej (Fragaria vesca) podporuje celkovo zdravie organizmu vo viacerých smeroch. Môžeme ich použiť čerstvé či sušené, vo forme tinktúry alebo ako kapsuly s extraktom.

 

 

 

Listy jahody lesnej obsahujú množstvo bioaktívnych a protizápalových látok (napríklad kyselina kávová, kofeínová, ellágová). Významné je aj množstvo antioxidantov. Podporujú imunitný systém v boji proti mikróbom. Tiež obsahujú vysoké množstvo vitamínu C a menšie množstvá vápnika a železa.

 

Čaj z jahodových listov pomáha pri reumatizme, má diuretický účinok a pomáha odstraňovať vodu z organizmu pri opuchoch, pomáha pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom.

  

Listy sa používajú na zmiernenie gastrointestinálnych problémov, zlepšujú trávenie, pomáhajú pri žalúdočných bolestiach a kŕčoch, zmierňujú nadúvanie, plynatosť, nevoľnosť. Adstrigentný (sťahujúci) účinok prítomných tanínov sa uplatňuje pri liečbe hnačky a zápalov v tráviacom systéme. Pomáhajú vyrovnávať pH rovnováhu v organizme.

 

Jahodové listy ovplyvňujú metabolizmus vápnika a podporujú tvorbu pevných kostí.

 

Vazodilatačne (uvoľňujúco) pôsobia na cievy, priaznivo pôsobia aj na cievny endotel. Upravujú cholesterol. Pomáhajú znižovať krvný tlak a chránia kardiovaskulárny systém. Podporujú činnosť pečene a pomáhajú čistiť krv.

 

Listy jahody lesnej môžeme zbierať a použiť aj s kvetmi či plodmi. Aby sme z nich mali čo najväčší osoh, zbierame len toľko, koľko spotrebujeme (aj udusené do zásoby). Používame buď čerstvé listy alebo vysušené, nepoškodené a nenapadnuté.

 

Hrsť listov jahody lesnej prelejeme vriacou vodou a necháme vylúhovať asi 5 minút. Precedíme a môžeme osladiť medom. V lete môžeme pridať kocky ľadu a lístočky medovky, levandule či mäty.

 

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD. 

www.naturterapy.sk

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovými robotmi. Na jej zobrazenie musíte mať zapnutý JavaScript.