OLIVOVÝ OLEJ A STREDOMORSKÁ STRAVA POMÁHAJÚ PREDCHÁCHDZAŤ OSTEOPORÓZE

 

 Stredomorská strava sa považuje za jeden z najzdravších stravovacích systémov na svete. Potvrdil sa jej priaznivý vplyv pri znižovaní rizika vzniku kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny aj pri zachovaní kognitívnych funkcií. Stredomorská strava tiež pomáha chrániť pred vznikom zlomeniny bedrového kĺbu.

 

 

 

Základ stredomorskej stravy tvoria kombinácie potravín bohatých na antioxidanty, protizápalové bioaktívne látky, vitamíny, minerály a množstvo vlákniny. Nájdeme tu množstvo rýb, ovocia a zeleniny, orechov, strukoviny, celozrnné potraviny, mliečne a kyslomliečne produkty, množstvo byliniek, menej mäsa a obmedzené množstvo červeného mäsa.

 

Pre stredomorskú stravu je charakteristický aj kvalitný olivový olej. Ten sa tu používa vo veľkom množstve. V menšom množstve sa používajú aj iné druhy olejov.

 

Olivový olej obsahuje množstvo protizápalových a antioxidačných látok, ktoré majú priaznivý vplyv na zdravie kosti a zabraňujú úbytku kostnej hmoty. Nachádzajú sa tu fenoly, steroly, tokoferol, skvalény, kyseliny olejová, palmitová, linolová. V súvislosti s prevenciou osteoporózy sa predpokladá priaznivý účinok fenolových zložiek olivového oleja oleuropeínu, tyrozolu a hydroxytyrozolu.

 

Ako vyzerá stredomorská večera:

Pečený pstruh – pstruha potrieme marinádou z olivového oleja a byliniek (prelisovaný cesnak, petržlen, tymian, rozmarín, ďalšie bylinky) zvonku aj zvnútra. Posolíme a pečieme na 200 °C asi 25 – 30 minút.

Polievka z červenej šošovice – uvarenú červenú šošovicu rozmiešame, cibuľu, cesnak, mrkvu. Pridáme bobkový list, citrónovú šťavu. Môžeme pridať fetu. Jeme so šalátom.

 

Stredomorská strava je aj životný štýl, ktorý zahŕňa spoločné jedlo s priateľmi či rodinou, vychutnávanie si jedla a pohoda pri stolovaní, malé množstvo kvalitného vína a dezert v podobe ovocia či medu a orieškov.

 

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD. 

www.naturterapy.sk

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovými robotmi. Na jej zobrazenie musíte mať zapnutý JavaScript.