Liečivé účinky niektorých druhov zeleniny

Rastliny obsahujú veľké množstvo rôznych antioxidačných, protizápalových, imunitný systém podporujúcich látok. Okrem toho, akumulujú v sebe energiu slnka, zeme, vody aj vzduchu. Jednotlivé rastliny navzájom spolupracujú, vytvárajú synergiu, a tým priaznivo ovplyvňujú naše telo aj myseľ.

Podporou imunitného systému podporujú prirodzenú obranyschopnosť a regeneráciu, antioxidanty zabraňujú poškodzovaniu DNA (genetickej informácie), mitochondii (energetické centrá buniek) a ďalších dôležitých molekúl. Obsah bioaktívnych látok má protizápalový účinok. Vieme, že zápal sa spája prakticky s každým ochorením. Rastliny – to sú rôzne druhy ovocia, zeleniny, semená, plody, korene, bylinky s rôznymi účinkami.

Zelenina – čerstvá, varená, pečená, dusená, a jej rozmanitosť, sú dôležité súčasti zdravej výživy. Aj keď zelenina obsahuje veľa rôznych živín, mikro- a makro-nutrientov, bioaktívnych látok, vlákninu, toto spektrum nie je kompletné, preto je dôležitá rozmanitosť jednotlivých druhov. Vyšší príjem zeleniny (tiež ovocia) je spojený so 4% zníženým rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení. 8 a viac porcií ovocia a zeleniny denne znižuje o 30% riziko vzniku infarktu alebo mŕtvice. Už 5 a viac porcii ovocia a zeleniny denne znižuje o 20% riziko ischemickej choroby srdca. Zelenina pomáha znižovať a udržiavať krvný tlak. Denná porcia zeleniny pomáha predchádzať vzniku rakoviny, už 3 a viac porcii denne pomáha znížiť o 25% riziko vzniku rakoviny prsníka u žien. Konzumácia listovej zeleniny je spojená aj so zníženým rizikom vzniku cukrovky.  

     

  • Medzi chrámovými hieroglyfmi v Karnaku by sme našli aj čiernu reďkovku. Pre starovekých Egypťanov mala významný liečivý účinok. Čierna reďkovka pomáha odstraňovať xenobiotiká a iné toxíny, podporuje detoxikačnú činnosť pečene a vylučovanie žlče pečeňou. Má antioxidačný a protizápalový účinok. Podporuje metabolizmus, pomáha znižovať hladinu lipidov a cholesterolu, zmierňuje plynatosť, podporuje sekréciu hlienu v žalúdku a má gastroprotektívny účinok. Čierna reďkovka pomáha skvapalňovať hlieny, podporuje vykašliavanie a pomáha tlmiť prílišný kašeľ, astmu, bronchitídu a iné respiračné ochorenia. Pomáha tiež pri liečbe pľúcnej fibrózy. Môžeme po nej siahnuť ak potrebujeme zvládať infekciu Helicobacterom pylori.  Obsahuje flavonoidy, vitamín A, vitamíny skupiny B (hlavne B9), vitamín C, jód, horčík, zinok, vápnik.     
  • Fenikel má svoj pôvodný domov v oblasti Stredozemného mora, pomerne často ho však nájdeme už aj v našich záhradách. Podľa starých gréckych povestí sa jeho stonky používali ako komunikačný kanál medzi bohmi a ľuďmi. Fenikel má všestranné použitie ako korenina, bylinka aj zelenina. Veľmi dlho sa používa na celý rad zdravotných problémov súvisiacich s trávením, hormonálnym a reprodukčným systémom, dýchacím systémom. Najznámejšie na používanie a liečbu sú jeho semená, ktoré obsahujú významné množstvo esenciálnych olejov, polyfenoly, anetol, limonén, fenchón, kyselinu rozmarínovú, chlorogénovú, kvercetín. Niektoré vitamíny a minerály (vitamín C, B, A, železo, horčík, draslík, vápnik, mangán). Majú protizápalový, antibakteriálny, protiplesňový a antioxidačný účinok. Väčšinou sa používajú na prípravu odvaru (čaju) alebo ako korenina do jedál. Podporujú trávenie, zmierňujú plynatosť, koliku, podporujú laktáciu u dojčiacich žien, podporujú obranyschopnosť organizmu a činnosť pečene. Olej z feniklových semien zmierňuje kŕče a koliku u dojčiat a deti. Na prípravu nápojov, šalátov, polievok, omáčok, alebo ako prílohu môžeme použiť aj buľvu, stonky a listy. Buľva feniklu podporuje zdravie a rozmanitosť črevného mikrobiómu, pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Obsahuje asi 25% odporúčaného denného množstva draslíka pre dospelých, aj toto prispieva k udržiavaniu normálneho krvného tlaku, prípadne ho pomáha znižovať. Fenikel zmierňuje symptómy menopauzy. Pomáha zmierňovať menštruačné kŕče a predmenštruačný syndróm. Je to pravdepodobne spôsobené zlepšením prietoku krvi v maternici a skrátením menštruácie, a tiež znížením tvorby oxytocínu a prostaglandínu, hormónov, ktoré prispievajú k bolesti. Feniklový olej pomáha pri syndróme polycystických vaječníkov (PCOS). Pravidelným jedením feniklu môžeme predchádzať srdcovocievnym ochoreniam, rakovine, rôznym civilizačným ochoreniam, neurodegeneratívnym ochoreniam (Alzheimer).     
  • Sladký lahodný zelený hrášok zbierame tesne pred dozretím, aby plody boli sladké a mäkké. Zelený hrášok je dobrým zdrojom vitamínov, minerálov, rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny a antioxidantov. Čerstvé struky obsahujú folát, vitamín C, vitamín A, vitamín K, vitamín E, vitamíny B (niacín, pyridoxín, kyselina pantoténová), vápnik, železo, mangán, zinok, meď, selén, horčík, fytosteroly, hlavne ß-sitosterol, karotény luteín a zeaxantín. Vďaka obsahu bioaktívnych látok pomáha predchádzať rakovine pľúc, žalúdka a ústnej dutiny, podporuje zdravie pokožky, zraku aj biologických membrán. Pravidelná konzumácia zeleného hrášku pomáha predchádzať anémii a únave, zlepšuje zdravie kosti, podporuje imunitu a zdravé tehotenstvo, podporuje zdravie srdcovo-cievneho systému, pomáha zmierňovať depresiu aj syndróm nepokojných nôh. Nielen u deti podporuje zdravý rast, vývoj a učenie. Pomáha udržiavať zdravú a stabilnú hodnotu cukru v krvi, je vhodný aj pre diabetikov. Ako pochúťku do šalátov, polievok, a ako prílohu k jedlu, môžeme použiť aj jemné mladé výhonky zeleného hrášku. Výhodou je, že si ich môžeme dopestovať v priebehu celého roka. 
  • Extrakty z listov artičoky sa používajú v liečbe tráviacich problémov (nevoľnosť, plynatosť, pocit ťažoby po jedle), na zlepšenie metabolizmu tukov, pri dyspepsii, pri problémoch so žlčou (chronické aj akútne ochorenie žlčových ciest), po odstránení žlčníka, pri hepatitíde (pomáha regenerovať pečeňové bunky, podporuje tvorbu žlče). Okrem toho sa dá použiť v podpornej liečbe obezity (samozrejme, spolu s ďalšími potrebnými opatreniami). Používa sa aj ako diuretikum, podporuje činnosť žalúdka, proti zápche, pri astme, ekzéme či žihľavke. V niektorých krajinách sa používa aj na zmiernenie horúčky. Artičoky pomáhajú zmierňovať príznaky syndrómu dráždivého čreva. Extrakt z listov artičoky môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a pomáha predchádzať vzniku žlčových kameňov.
  • Kel nie je len efektívna ozdoba na taniere. Je nutričnou superhviezdou a dobrým zdrojom niekoľkých vitamínov, vrátane K1, C, A a rôznych vitamínov B. Je tiež bohatý na minerály, ako je meď, mangán, železo, horčík a draslík. Obsahuje karotenoidy. Má vysoký obsah vlákniny a bielkovín. Táto zelenina ponúka zdravotné benefity, vrátane podpory imunitného systému, regulácie krvného tlaku a potenciálneho zníženia rizika rôznych druhov rakoviny. Napríklad znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka, a rakoviny prsníka. Kel pomáha predchádzať zápalovému ochoreniu čriev. Pomáha znižovať hodnotu cholesterolu a znižovať riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Sulforafan v keli chráni pred neurologickými ochoreniami vrátane Alzheimerovej choroby a iných demencií. Glukozinoláty v keli, ktoré prispievajú k horkej chuti zeleniny, môžu byť zodpovedné za ich schopnosť regulovať hladinu cukru v krvi a predchádzať alebo zmierňovať vplyv cukrovky 2. typu a iných metabolických stavov. Jednou z nutričných superschopností kelu jeho vysoká koncentrácia glukorafanínu, ktorý sa pri poškodení listov (to znamená porezaní alebo žuvaní) premení na sulforafan – silný antioxidant bojujúci proti rakovine . Pol šálky kelu obsahuje 34 mg glukorafanínu. Ktorý kel je vhodnejší – varený alebo surový? Varený kel dodá podstatne viac vitamínov A a K1. Varenie tiež znižuje účinky niektorých tzv. antinutrientov v keli, vrátane goitrogénov. Na druhej strane má surový kel viac vitamínu C, ktorý je rozpustný vo vode a pri varení sa môže stratiť, a má viac silného antioxidantu sulforafanu.
  • Pór, blízky príbuzný šalotky, cibule alebo pažítky. Obsahuje vitamíny (K, A, C), antioxidanty aj bioaktívne látky. Čistí črevá aj pečeň. Pomáha liečiť zápal, posilňuje kosti, kardiovaskulárny systém, trávenie aj obličky. Preventívne pôsobí proti anémii, problémom s očami aj pokožkou. Pomáha zvládnuť cukrovku 2. Preventívny účinok má aj v prípade rakoviny.  Najchutnejší je v šaláte či v polievke.

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.