Mikrobiota, zápal a výživa v prevencii rakoviny

Rakovina je skupina chorôb zahŕňajúcich neregulovaný bunkový rast s potenciálom napadnutia alebo rozšírenie sa do iných tkanív v tele.

Všeobecne možno pripísať genetickým defektom asi 5 – 10% rakovín, zatiaľ čo 90 – 95% sa pripisuje životnému prostrediu a životnému štýlu, fajčeniu, strave (napr. vyprážané potraviny, nedostatok ovocia a zeleniny, sladené nápoje), nadváhe a obezite, nízkej fyzickej aktivite, nadmernej konzumácii alkoholu, neprimeranému slnečnému žiareniu, znečistenému životnému prostrediu, infekciám a stresu.

Jedným z indikátorov nadváhy alebo obezity je index WHR, známy skôr ako pomer obvodu pásu k obvodu bokov. Typ jablko alebo typ hruška. Ľudia, ktorí sú typ jablko (objem tuku je väčší v oblasti brucha), majú vyššie riziko vzniku chronických ochorení a rakoviny ako tí, ktorí majú vyšší objem tuku v oblasti bokov, teda typ hruška.

Odporúčania sú, aby bol pomer obvodu pásu a bokov u mužov menší ako 0,9; a u žien menej ako 0,85. Každé zvýšenie znamená zvýšenie rizika vzniku adenokarcinómu pažeráka, rakoviny obličiek, rakoviny endometria, rakoviny pankreasu, postmenopauzálnej rakoviny prsníka a rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Spoločným znakom obezity aj rakoviny je zápal. O pôvode tohto zápalu sa veľa diskutuje. Čoraz viac dôkazov ukazuje, že zloženie črevnej mikroflóry a jej aktivita môžu súvisieť nielen so zápalom a metabolickými poruchami, ale aj rakovinou. Existujú súvislosti medzi črevnou mikrobiotou, funkciou črevnej bariéry a vznikom zápalu nízkeho stupňa pri vývoji rakoviny gastrointestinálneho traktu. Vieme, že črevné mikroorganizmy produkujú nespočetné množstvo metabolitov a faktorov, ktoré ovplyvňujú metabolizmus a imunitu hostiteľa, čo, samozrejme, ovplyvňuje nielen zápal, ale aj bunkový cyklus buniek.  

Hoci sa rakovina vo veľkej miere považuje za chorobu, ktorej sa dá predchádzať, počet úmrtí súvisiacich s rakovinou sa na celom svete naďalej zvyšuje. Začať s prevenciou sa dá vždy, či už formou zmeny stravy, životného štýlu, zvýšenia pohybovej aktivity alebo eliminácie stresu. Význam má aj prípadná podporná liečba.

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.

naturterapy@gmail.com