Synergický účinok omega-3 mastných kyselín a B-vitamínov pri znižovaní vysokej hladiny homocysteínu

Homocysteine Reduction

Množstvo homocysteínu, ktoré sa nachádza v organizme, patrí v súčasnosti k popredným ukazovateľom celkového zdravia, dostatočného príjmu a vstrebávania vitamínov, minerálov, nutrientov, rozvoja civilizačných a neurodegenaratívnych ochorení či predčasného starnutia.

Dnes už vieme, že vysoká hladina homocysteínu prispieva k poškodeniu buniek, ich membrán a organel (mitochondrií), oxidačnému stresu, zápalom, či poškodeniu cievneho endotelu. Nezmetabolizovaný homocysteín sa krvným obehom dostáva takmer ku každej bunke v organizme, takže množstvo ochorení, s ktorými súvisí je veľa: kardiovaskulárne, trombózy, neurologické ochorenia, osteoporóza, depresia, únava, migréna, neplodnosť, poruchy štítnej žľazy, poruchy trávenia, žalúdočné problémy, cukrovka, alergie, ekzémy, poruchy imunity, makulárna degenerácia, obezita, nádory, poruchy tvorby a činnosti enzýmov.

V rámci prevencie aj podpornej terapie je možné hladinu homocysteínu jednoducho a účinne znižovať bez liekov, úpravou stravy a doplnkami. Na metabolizme homocysteínu sa podieľajú predovšetkým vitamíny skupiny B (B6, B9 a kyselina listová), ktorým samozrejme pomáhajú aj ďalšie vitamíny, minerály a mikronutrienty (B2, zinok, horčík).

Keďže je náš organizmus veľmi dômyselný, má aj ďalšie cestičky ako udržiavať homocysteín v rovnováhe, napríklad prostredníctvom omega-3 mastných kyselín. K takýmto záverom prišli aj vedci v nasledujúcej štúdií: Účinnosť doplnkov omega 3-mastných kyselín na hladiny plazmatického homocysteínu a malondialdehydu u pacientov s diabetes mellitus 2. typu. (SH. Pooya, MD. Jalali, AD. Jazayeri, Saedisomeolia, MR.Eshragian, F. Toorang: Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2010 Jun 20 (5): 326-31. dva: 10.1016 / j.numecd.2009.04.002. Epub 2009 jún 21.)

Autori sledovali, aký účinok budú mať omega-3 mastné kyseliny na koncentráciu homocysteínu a malondialdehydu (ukazovateľ oxidačného stresu) u diabetických pacientov. 81 sledovaných pacientov dostávalo dva mesiace každý deň buď tri kapsuly omega-3 mastných kyselín (denne 3g) alebo placebo pre porovnanie účinku. Okrem homocysteínu autori sledovali aj ďalšie parametre (CRP, celkový cholesterol, LDL cholesterol, MDA, hladinu krvného cukru). Na základe výsledkov zistili, že doplnky omega-3 mastných kyselín výrazne znižujú hladinu homocysteínu u diabetických pacientov. Ostatné parametre boli bez zmeny.

Kombinácia omega-3 mastných kyselín (0,2 – 6,0 g denne) spolu s vitamínmi B6, B9, B12 má synergický účinok a môže znížiť hladinu homocysteínu až o 8,5%. U ľudí, ktorí majú nedostatok omega-3 polynenasýtených mastných kyselín je suplementácia B-vitamínmi menej účinná.

Omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny sú pre organizmus esenciálne (nenahraditeľné), spájajú sa z množstvom zdraviu prospešných účinkov a musia byť doplňované stravou. Z tých najznámejších spomenieme, že znižujú riziko vzniku srdcových ochorení, rozširujú cievy, majú protizrážanlivý účinok, pri reumatoidnej artritíde pomáhajú zabraňovať stuhnutosti a bolesti kĺbov, pomáhajú zmierniť depresiu a úzkosť, stabilizujú bunkové membrány, pomáhajú pri neurodegeneratívnych ochoreniach a demencii, únave, podporujú plodnosť, sú dôležité v tehotenstve pre vývoj bábätka, pomáhajú znižovať zápal, znižujú riziko rakoviny prsníka, hrubého čreva, prostaty. Ovplyvňujú tvorbu hormónov.

Omega-3 môžu zabrániť prejavu niektorých ochorení (rakovina, cukrovka, depresia), pretože sa o nich zistilo, že majú schopnosť niektoré gény ,,zapnúť alebo vypnúť,,. Ide o ich epigenetické pôsobenie. Napriek týmto priaznivým účinkom ich v strave prijímame dosť málo. Situáciu ešte zhoršuje vysoký príjem trans-mastných tukov a sacharidov. Omega-3 sa nachádzajú v rybom tuku (sleď, makrela, losos, sardinky, pstruh, tuniak), ľanových semenách, konopných semenách, vlašských orechoch, rastlinných olejoch, listovej zelenine.

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.