
Diabetická nefropatia a silymarín

Silybum marianum (Ostropestrec mariánsky), rastlina, ktorá sa po stáročia používa ako rastlinný liek na liečenie porúch súvisiacich predovšetkým s pečeňou a žlčníkom, či ako podporná terapia pri otravách spôsobených hubami. Jeho liečebné účinky sú však viaceré – protirakovinové, antioxidačné, antidiabetické, pomáha s inzulínovou rezistenciou, neurodegeneratívnymi ochoreniami (Parkinson, Alzheimer).
Bylinka pestrec mariánsky obsahuje silymarínové flavonoidy. Najčastejšou zložkou silymarínového komplexu je silybín (50-60% silymarínu), ktorý je najaktívnejšou zložkou. Okrem silybínu sú v silymarínovom komplexe prítomné značné množstvá silychristínu (20%), silydianínu (10%), izosilybínu (5%), dehydrosilybínu a niekoľko flavonoidov, najmä taxifolin. Semená obsahujú tiež betaín, trimetylglycín.
Vedci zistili, že silymarín môže byť (okrem pečene a pankreasu) prospešný aj pre obličky. Silymarín sa koncentruje v obličkových bunkách a pomáha im odstraňovať toxické látky a regenerovať sa.
V experimentálnej štúdií podávali pacientom na dialýze silymarín (210mg/deň) 8 týždňov, čo viedlo k potlačeniu prozápalových účinkov cytokínov, predovšetkým TNF- a k liečbe zápalovej anémie.
Účinok silymarínu sa ukázal ako prospešný aj v prípade prevencie alebo liečby diabetickej nefropatie.
V experimente došlo k zlepšeniu u pacientov s diabetes mellitus 2 po troch mesiacoch užívania silymarínu. Jeho účinok tu môže súvisieť so zmiernením oxidačného stresu a protizápalovým pôsobením.
Diabetická nefropatia je jednou z najčastejších komplikácií pri diabetes mellitus 2 (či už vplyvom samotného ochorenia alebo v dôsledku nežiaducich účinkov liečiv). Ovplyvnená je aj vyšším vekom, prítomnosťou aterosklerózy, hypertenziou, obezitou, zlým lipidovým profilom (zvýšené triglyceridy, znížený HDL-, zvýšený LDL- cholesterol). Predchádzať zlyhaniu obličiek v dôsledku diabetickej nefropatie je preto dôležité vo viacerých oblastiach – úprava životosprávy a stravy, vhodne zvolené doplnky a bylinky.
Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.
