Dna – naozaj choroba kráľov?

Záchvaty dny spôsobujú silne bolesti, ktoré môžu trvať rôzne dlho od niekoľko dní až po mesiace. Dna je spojená aj s nevhodnými stravovacími návykmi a životným štýlom. K vzniku záchvatu prispievajú jedla s vysokým obsahom purínov – mäso, červené mäso, údeniny, vnútornosti, ryby, droždie. Ale tiež alkohol, cukor, sladkosti, fruktózové nápoje.

Tieto potraviny obsahujú veľké množstvo purínov, ktoré sa štiepia na kyselinu močovú. Ak sa kyselina močová z tela nevylúči, usádzajú sa jej kryštály v kĺboch a tkanivách, kde spôsobujú zápal.

Jedlá s vysokým obsahom purínov prispievajú k zápalovým záchvatom, problém však predstavuje prílišná tvorba a nedostatočné zmetabolizovanie a vylúčenie kyseliny močovej z tela.

Taktiež môžu prispieť k vzniku ochorenia infekcie, poranenia kĺbov, oslabené obličky, metabolický syndróm, inzulínová rezistencia, lieky a iné ochorenia.

Súčasťou zvládania dny je zdravá strava s vylúčením potravín obsahujúcich puríny, zdravý životný štýl, dostatočný pitný režim, vláknina, pohyb a cvičenie. Diétne opatrenia na zníženie nadváhy, úpravu krvného tlaku a lipidov. Vhodné sú protizápalové bylinky, doplnky, koreniny a potraviny – čerešne, škorica, medicinálne huby. Hladinu kyseliny močovej môže pomôcť znížiť vitamín C.

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.