
Kakao a horká čokoláda zlepšujú funkciu endotelu

Kakao a horká čokoláda môžu pomôcť zlepšiť funkciu cievneho endotelu a predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam. Samozrejme, že hovoríme o miernej konzumácii kvalitného kakaa a čokolády, pretože nadmerná konzumácia môže naopak zvyšovať riziko napríklad vzniku obezity, zápchy, refluxu, migrény či akné.
Kakao nápoj bohov
S čokoládou a kakaovým nápojom sa často stretneme aj pod označením nápoj bohov. Používalo sa na liečbu a podporu zdravia mnohých ochorení a prastaré národy si ho cenili viac ako zlato.
Zo semien stromu kakaovníka pravého (Theobroma cacao) sa pripravuje prášok kakao. Semená – kakaové bôby, sa po zbere niekoľko dní fermentujú a potom sušia. Rozomletím bôbov vzniká kakaová hmota pozostávajúca z kakaového masla a kakaového prášku. Kakaové bôby sa zvyknú aj pražiť a pri tom alkalizovať, čím sa výrazne znižuje ich hodnota (ale upraví sa chuť). Čokoláda sa pripravuje z kakaovej hmoty pridaním cukru a mlieka.
Kakaové bôby obsahujú horčík, draslík, vápnik, meď, železo, vlákninu, teobromín (2 – 3 %), kofeín (0,2 %), flavan-3-ol, flavanoly epikatechín a katechín, prokyanidíny, kvercetín, luteolín, naringenín, kyselinu vanilkovú, kávovú, ferulovú. Kakao je označované aj ako superpotravina s množstvom nutrientov a antioxidantov. Hoci sa veda zameriava na identifikáciu práve tej jednej jedinej účinnej zložky, faktom ostáva, že jednotlivé zložky kakaa pôsobia vo vzájomnej synergii a tým dosahujú jedinečný účinok nielen na cievny endotel, ale aj na nervy a psychiku.
Akú funkciu má cievny endotel
Cievny endotel je jednovrstvová bunková výstelka vo vnútri našich ciev, v ich lúmene. Nachádza sa v celom obehovom systéme, od najmenších kapilár až po srdce. Cievny endotel sa podieľa na udržiavaní homeostázy.
Nezastupiteľná je úloha endotelu pri regulácií prietoku krvi. Endotelové bunky uvoľňujú vazoaktívne látky, ktoré ovplyvňujú cievne napätie, krvný tlak, prietok krvi, koaguláciu, fibrinolýzu. Endotel sa tak podieľa na kontrole trombózy a trombolýzy, zúčastňuje sa interakcie s trombocytmi a leukocytmi so stenou cievy. Podieľa sa na zastavení krvácania, oprave poškodenej cievy, jej raste a štruktúre.
Endotel zabezpečuje aj niektoré zápalové a imunologické reakcie. Látky uvoľňované endotelovými bunkami prechádzajú do okolitého tkanivá a buniek, a zabraňujú vzniku aterosklerózy, zabraňujú zhlukovaniu leukocytov a ich migrácii do arteriálnej steny, ovplyvňujú aktivitu vzniknutých voľných radikálov. Jeho dysfunkcia sa spája s rôznymi ochoreniami (chronické zápaly, vysoký tlak krvi, srdcové zlyhávanie, cukrovka, zlyhávanie obličiek).
Zlepšiť funkciu endotelu môže pomôcť kakao a horká čokoláda
- Polyfenoly, ktoré sú vo vysokých koncentráciách prítomné v kakau a tmavej čokoláde, môžu aktivovať endoteliálnu syntázu oxidov dusíka. To vedie k tvorbe oxidu dusíka, ktorý znižuje krvný tlak podporou vazodilatácie. Vyššie koncentrácie plazmatických epikatechínov pomáhajú pri uvoľňovaní vazodilatátorov odvodených od endotelu a zvyšujú koncentráciu plazmatických prokyanidínov. To vedie k väčšej produkcii oxidu dusíka a jeho biologickej dostupnosti. Oxid dusnatý po uvoľnení tiež aktivuje dráhu syntézy prostacyklínu, ktorý tiež pôsobí ako vazodilatátor, a tak prispieva aj k ochrane pred trombózou.
- Kakao obsahuje množstvo protizápalových antioxidantov flavanolov. Tieto antioxidanty majú priaznivý účinok na srdce, krvný tlak, cievy, aj celý kardiovaskulárny systém. Môžu tak chrániť pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení, zlepšujú krvný obeh a znižujú riziko vzniku mŕtvice.
- Kakaové zložky zlepšujú činnosť mitochondrií. Mitochondrie sú takzvané energetické továrne našich buniek. Ich dysfunkcia súvisí s mnohými ochoreniami, nielen kardiovaskulárnymi.
- Polyfenoly v kakau pomáhajú znižovať hladinu LDL (zlého cholesterolu) a pomáhajú predchádzať vzniku aterosklerózy (kôrnatenie tepien).
- Kakaové polyfenoly podporujú činnosť imunitného systému a zmierňujú zápal.
- Primeraná konzumácia horkej čokolády (nie bielej) je spojená so zníženým rizikom infarktu myokardu a ischemickej choroby srdca.
- Indiáni kmeňa Kuna z ostrovov San Blas v Paname konzumujú v priemere tri 300 ml šálky kakaového nápoja denne, pričom prijmú približne 1880 mg prokyanidínov. Prevalencia hypertenzie medzi obyvateľmi ostrova Kuna je veľmi nízka a krvný tlak u nich sa s vekom nezvyšuje. V menšej miere sa u nich prejavuje tiež diabetes mellitus, infarktu myokardu, mŕtvice a rakoviny ako u Panamčanov na pevnine. Medzi Indiánmi, ktorí sa presťahovali do mestských oblastí na pevninskej Paname, je prevalencia hypertenzie vyššia (10,7 %) a dosahuje 45 % medzi osobami staršími ako 60 rokov. Zásluhu na tomto efekte môže mať práve kakaový napoj, aj keď to určite nie je jediný prispievateľ k zdraviu.
Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.
Použité zdroje:
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0167527309016684
- https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2019/fo/c9fo01747j
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/
- https://heart.bmj.com/content/92/1/119
- https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/effects-of-dark-chocolate-and-cocoa-consumption-on-endothelial-function-and-arterial-stiffness-in-overweight-adults/9E005E95AB9CC9EED9DD0BEC781B5085
