Liečivé a preventívne účinky mrkvy

Mrkvu poznáme v rôznych farebných odtieňoch – biela, žltá, oranžová, červená, fialová … Farebnosť je podmienená prítomnosťou rôznych rastlinných pigmentov a bioaktivnych látok – karotenoidov, antokyanínov. Každá má svoje čaro, chuť aj liečivé účinky. Určite sa oplatí mať ju na tanieri každý deň, či už vo forme šalátu, šťavy, polievky, omáčky, pyré, varenej, pečenej či dusenej prílohy.

Všeobecne mrkva obsahuje množstvo karotenoidov a ďalších bioaktívnych látok. Je dobrým zdrojom vitamínov A, B, K, C, biotínu, draslíka, aj vlákniny.

  • Mrkva čistí krv. Priaznivo pôsobí na obličky, močový systém aj pečeň.
  • Mrkva podporuje imunitu. Vitamín A v mrkve sa podieľa na ochrane a tvorbe slizníc, tým podporuje imunitný systém. Sliznice pôsobia ako bariéry, ktoré bránia baktériám dostať sa do tela. Tvoria výstelku dýchacieho, tráviaceho a urogenitálneho traktu.
  • Má veľa rôznych antioxidantov. Pomáha liečiť zápal a zmierňovať bolesť. Pomáha pri duodenálnych vredoch. Dá sa použiť aj vo forme obkladu.
  • Pôsobí preventívne proti rakovine, najmä rakovine hrubého čreva, žalúdka, prostaty, prsníka.
  • Luteolín, jeden z antioxidantov v mrkve, pomáha udržiavať zdravie mozog a nervového systému. Mrkva nielenže pomáha zlepšiť pamäť, ale môže tiež pomôcť zabrániť poklesu kognitívnych funkcií.
  • Znižuje riziko srdcovocievnych a degeneratívnych ochorení. Lieči žalúdok.
  • Mrkva a jej zložky sú potrebné pre zdravie oci. Karotenoidy v mrkve znižujú riziko vzniku vekom podmienenej makulárnej degenerácie aj nočnej šeroslepoty.
  • Vláknina v mrkve je dobrou potravou pre črevné baktérie, podporuje tak rozvoj črevnej mikrobioty. Rozpustná aj nerozpustná vláknina pomáha znižovať cholesterol, cukor, podporuje pravidelný pohyb čriev.

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.