
V šípkach je ukrytá koncentrovaná sila letného slnka
Plody ruže – šípky, majú teraz obdobie svojej aktívnej činnosti. A to nielen ako dekorácia na spríjemnenie prostredia. Krásna pestrofarebná jeseň so sebou prináša aj menej slnka, chladnejšie sychravé počasie, častejšie hmly a menej čerstvej zeleniny a ovocia. Je to začiatok obdobia, kedy sa skúša odolnosť a obranyschopnosť nášho organizmu. Práve preto sa na nás veselo smejú plody ruže z každej strany.

Šípky v sebe ukrývajú koncentrovanú silu letného slnka. Obsahujú obrovské množstvo vitamínu C, B, K, A, E, F, minerálnych látok, bioflavonoidov, karotenoidov a ďalších cenných látok, ktoré posilňujú obranyschopnosť a imunitný systém. Vitamín C v šípkach je pre organizmus veľmi dobre využiteľný, pretože je prostredníctvom prírodných látok – flavonoidov, chránený pred nadmerným rozkladom. Prítomný vitamín C podporuje nie len imunitu, ale aj tvorbu kolagénu, čo má priaznivý účinok na pokožku, ale tiež na kĺby a spojivové tkanivo.
Šípky majú obrovskú terapeutickú hodnotu nielen kvôli využiteľnému obsahu vitamínov, ale aj kvôli vysokej antioxidačnej aktivite, protizápalovej aj protirakovinovej. Šípky tak majú schopnosť chrániť našu DNA (nositeľka genetickej informácie, riadi rast, delenie aj regeneráciu bunky) pred poškodením voľnými radikálmi či už z vonkajšieho prostredia, alebo z vnútorného. Olej zo semien šípok lisovaný za studena je cenným zdrojom bioaktívnych zlúčenín, vrátane mono/polynenasýtených mastných kyselín (olejovej a linolovej kyseliny) a karotenoidov, lykopénu, fenolov, vitamínu C, tokoferolov, skvalénu a chlorofylu.
Šípky sú využiteľné v liečbe aj prevencii:
- prechladnutí
- nádchy
- chrípky
- bolestí hlavy
- únavy
- depresie
- zníženie zápalu
- zápalov dýchacích ciest
- zápalov močového mechúra
- obličkových kameňov
- cievnych ochorení
- kardiovaskulárnych ochorení
- diabetes
- rakoviny
- dny
- osteoartritídy
- gastrointestinálnych problémov
- zlepšujú zdravie pokožky, pôsobia proti nadmernému starnutiu
- majú hepatoprotektívny účinok
Protizápalové účinky plodov šípok pomáhajú znižovať prozápalové cytokíny a chemokíny, znižujú signalizáciu NF-kB, inhibujú prozápalové enzýmy COX1 (cyklooxygenáza – enzým súvisiaci so zápalom), COX2, 5-LOX (lipoxygenáza), iNOS. Šípky pomáhajú znížovať hladinu C-reaktívneho proteínu (CRP).
Protizápalový účinok šípok sa viaže aj so zlúčeninou galaktolipid. Galaktolipidy v šípkach (v synergii s ďalšími prítomnými látkami) potláčajú nielen produkciu prozápalových mediátorov, ale majú aj chondroprotektívny účinok (zatiaľ potvrdený len in vitro). Z tohto vyplýva možný terapeutický účinok pri osteoartritíde, reumatoidnej artritíde, bolesti chrbta, kolena, bedrového kĺbu. Pri podávaní šípkového prášku (2,5 – 5g/deň) pacientom s problémamy s pohybovým aparátom zaznamenali vedci zníženie bolesti a stuhnutosti, zlepšenie pohyblivosti, taktiež zlepšenie psychicky a kvality spánku (čo prispieva k efektivite liečby).
Šípkový čaj na posilnenie obranyschopnosti – šípky chvíľu prevaríme vo vode, osladíme medom a pijeme teplé 3 x denne jednu šálku. Kvôli veľkému množstvu vitamínu C je šípkový čaj vhodný predovšetkým pri horúčkach, ale taktiež na podporu metabolizmu a celkové posilnenie organizmu. Okrem čaju sa zo šípok dá pripraviť aj džem či víno. Alebo aj zdravý šípkový puding s chia semienkami (semienka hispánskej šalvie) https://naturterapy.sk/sipkovy-puding-s-chia-semienkami/
Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.
