
Prečo potrebujeme vápnik a aké sú jeho zdroje

Vápnik je minerál, ktorý sa najčastejšie spája so zdravými kosťami a zubami, hoci hrá dôležitú úlohu aj pri zrážaní krvi, pomáha svalom pri kontrakcii a reguluje normálny srdcový rytmus a nervové funkcie. Asi 99 % vápnika v tele je uložených v kostiach a zvyšné 1 % sa nachádza v krvi, svaloch a iných tkanivách.
Telo dostáva vápnik, ktorý potrebuje, dvoma spôsobmi. Jedným z nich je konzumácia potravín alebo doplnkov, ktoré obsahujú vápnik, a druhým je čerpanie vápnika v tele.
Ak človek neje dostatok potravín obsahujúcich vápnik, telo bude odstraňovať vápnik z kostí. V ideálnom prípade bude vápnik, ktorý je „vypožičaný“ z kostí, nahradený neskôr. Ale nie vždy sa to stane a nie vždy sa to dá dosiahnuť len konzumáciou väčšieho množstva vápnika.
ZDROJE VÁPNIKA:
- Mlieko a mliečne produkty
- Kefír, cmar, tvaroh
- Syry, mozzarella, čedar, parmezán
- Jogurty, grécky jogurt, jogurtové mlieko, nápoj
- Zelenina – brokolica, artičoky
- Cvikla, tekvica
- Listová zelenina – bok choy, kel, kvaky
- Rukola, čakanka, mangold
- Ovocie – pomaranče, figy, marhule, jablká, kivi
- Orechy, mandle, para orechy
- Mandľový, sójový nápoj
- Obilniny
- Fazuľa, čierna, červená fazuľa
- Cícer
- Šošovica
- Semienka – mak, tekvica, chia, sezam
- Tahini (sezamová pasta)
- Púpavové listy
- Žerucha
- Konzervované ryby – sardinky, losos
- Mak
- Amarant
naturterapy@gmail.com
