Prečo potrebujeme vápnik a aké sú jeho zdroje

Vápnik je minerál, ktorý sa najčastejšie spája so zdravými kosťami a zubami, hoci hrá dôležitú úlohu aj pri zrážaní krvi, pomáha svalom pri kontrakcii a reguluje normálny srdcový rytmus a nervové funkcie. Asi 99 % vápnika v tele je uložených v kostiach a zvyšné 1 % sa nachádza v krvi, svaloch a iných tkanivách.

Telo dostáva vápnik, ktorý potrebuje, dvoma spôsobmi. Jedným z nich je konzumácia potravín alebo doplnkov, ktoré obsahujú vápnik, a druhým je čerpanie vápnika v tele.

Ak človek neje dostatok potravín obsahujúcich vápnik, telo bude odstraňovať vápnik z kostí. V ideálnom prípade bude vápnik, ktorý je „vypožičaný“ z kostí, nahradený neskôr. Ale nie vždy sa to stane a nie vždy sa to dá dosiahnuť len konzumáciou väčšieho množstva vápnika.

ZDROJE VÁPNIKA:

  • Mlieko a mliečne produkty
  • Kefír, cmar, tvaroh
  • Syry, mozzarella, čedar, parmezán
  • Jogurty, grécky jogurt, jogurtové mlieko, nápoj
  • Zelenina – brokolica, artičoky
  • Cvikla, tekvica
  • Listová zelenina – bok choy, kel, kvaky
  • Rukola, čakanka, mangold
  • Ovocie – pomaranče, figy, marhule, jablká, kivi
  • Orechy, mandle, para orechy
  • Mandľový, sójový nápoj
  • Obilniny
  • Fazuľa, čierna, červená fazuľa
  • Cícer
  • Šošovica
  • Semienka – mak, tekvica, chia, sezam
  • Tahini (sezamová pasta)
  • Púpavové listy
  • Žerucha
  • Konzervované ryby – sardinky, losos
  • Mak
  • Amarant

www.naturterapy.sk

naturterapy@gmail.com