
Sušené slivky môžu pomôcť s osteoporózou

Osteoporóza je ochorenie charakterizované poklesom kostnej hmoty a kvality kostí, ktoré vedie k ich zvýšenej krehkosti a lámavosti. V prípade prevencie osteoporózy už dávno neplatí, že hlavnými potrebnými živinami sú vápnik a vitamín D. Podstatné sú aj horčík, železo, meď, bór, omega-3 mk, selén, vitamín K, rôzne fytochemikálie na zníženie zápalu a oxidačného stresu.
Podstatné sú taktiež kvalitné bielkoviny. Dôležitá je vhodne upravená strava s obsahom vhodných fytonutrientov, fyzická aktivita a kvalitné doplnky vo vhodnej forme a vhodnom množstve.
Fytochemikálie, ktoré priaznivo ovplyvňujú kosti, sú napríklad polyfenoly. Sú súčasťou olív, citrusov, hrozna, cibule. Nachádzajú sa aj v slivkách.
50 – 100g sušených sliviek denne (6-12 kusov) v priebehu šiestich mesiacov zlepšuje stav kostí u postmenopauzálnych žien. Vedci zistili, že pravidelná konzumácia aj malého množstva sliviek denne pomáha významne znižovať prozápalové cytokíny, znižovať zápal a oxidačný stres, ktorý prispievajú k úbytku kostnej hmoty a vzniku zlomenín.
Okrem toho, sušené slivky obsahujú množstvo vitamínu K, horčíka, mangánu, medi, draslíka, bóru, ktoré pomáhajú podporiť zdravie kostí.
Najlepšie by bolo pripraviť si sušené slivky doma. Nie všetci však majú takú možnosť, preto by sme mali dbať na to, aby kupované slivky boli bez konzervačných látok a iných prídavných látok.
Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.
