Tradičný aj netradičný liečivý cibuľový čaj

Hoci nie každý je nadšený používaním cibule ako lieku, a už vôbec nie vo forme čaju, faktom je, že cibuľa je neoceniteľným zdrojom rôznych bioaktívnych látok a nutrientov na posilnenie a zlepšenie zdravia, podporu imunity, zmiernenie a utlmenie kašľa, zriedenie a odstránenie hlienov.

Vo forme ,,čaju,, sa účinky ešte zvýraznia, a môžu pomôcť aj pri stavoch ako je artritída, bolesti svalov, chronické infekcie močového mechúra, respiračné ochorenia, astma, nádcha, alergický kašeľ, zmierňuje stres a pomáha znižovať vysoký krvný tlak.

Cibuľa je zdrojom antioxidantov, vitamínu C, zinku, horčíka, železa, flavonoidov – resveratrolu, kvercetínu. Má protizápalové a antibakteriálne účinky, pomáha normalizovať cholesterol, podporuje zdravé trávenie, zmierňuje zápchu, nadúvanie. Pomáha aj diabetikom.   

Receptov na liečivý cibuľový čaj je mnoho, každá kultúra má ten svoj overený recept s jedinečnými ingredienciami. Ponúkam vám zbierku rôznych verzií cibuľového čaju, ktoré môžu pomôcť liečiť, zmierňovať ochorenie, predchádzať ochoreniu a posilňovať zdravie. Snáď len malá rada, vyberajte si to ,,svoje zloženie,, intuitívne.  

Tradičný cibuľový čaj proti kašľu:

  • 2 organické cibule so šupkou, prekrojené
  • 4 šálky vody
  • Med podľa chuti

Cibuľu varíme na miernom ohni asi jednu hodinu. Vzniknutý vývar prelejeme do pohára, osladíme medom a pijeme čo najteplejšie.   

Tradičný dominikánsky cibuľový čaj na podporu zdravia:

  • 1 červená cibuľa rozkrojená na štvrtiny
  • 1 jablko rozkrojené na štvrtiny
  • Kúsok ďumbiera (zázvoru) postrúhaný alebo nakrájaný na kúsky
  • 1 polievková lyžica škorice
  • 1 čajová lyžička klinčekov
  • Pomarančová alebo grapefruitová kôra

Všetko spolu varíme v 7 -10 šálkach vody na miernom ohni asi 15 – 20 minút. Potom môžeme podľa potreby pridať med a citrón. K čaju môžeme alternatívne pridávať napríklad aj bylinky (tymian, oregano, fenikel).

Cibuľový čaj s kardamónom a feniklom na podporu imunity:

  • 1 nakrájaná cibuľa
  • Šálka vody
  • 2 – 3 zrnká čierneho korenia
  • Kardamón
  • ½ lyžičky feniklových semienok
  • Med podľa chuti

Vo vriacej vode uvaríme nakrájanú cibuľu. Pridáme ostatné zložky (okrem medu) a varíme ešte asi 15 – 20 minút. Čaj precedíme, osladíme a hotovo.   

Čaj z cibuľových šupiek:

  • Šupky z jednej malej cibule (alebo polovice väčšej)
  • Zelený čaj (najlepšie lístky, nie vrecko)
  • Šálka vody
  • Med podľa chuti
  • Citrónová alebo limetková šťava

Šupky cibule zalejeme horúcou vodou spolu so zeleným čajom. Necháme vylúhovať 10 – 15 minút. Scedíme, dochutíme medom, šťavou – podľa chuti.

Cibuľový čaj proti prechladnutiu s vavrínom a klinčekmi:

  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 šálky vody
  • 1 vavrínový list (bobkový list)
  • 2 – 3 klinčeky
  • 2 lyžice medu

Nakrájanú cibuľu a nakrájaný cesnak uvaríme do mäkka na miernom ohni. Pridáme vavrínový list a klinčeky a necháme prevrieť. Hotový vývar precedíme, dochutíme medom a vychutnáme si liečivý nápoj.

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.

naturterapy@gmail.com