Vysokokalorická strava- jej vplyv na zdravie a mitochondrie

Mitochondrie sú takzvané energetické továrne našich buniek. Jednou z ich úloh je spracovávať kyslík a premieňať tuky a cukry z potravín, ktoré prijímame, na energiu nevyhnutnú pre život. Takto mitochondrie vytvoria až 90% potrebnej energie.

Bunky obsahujú niekoľko tisíc mitochondrií, v závislosti od energetickej náročnosti jednotlivých buniek alebo orgánov (mozog, srdce, pankreas – majú rôzne energetické nároky). Od správneho fungovania a zdravia mitochondrií závisí aj zdravie jednotlivých buniek, orgánov a systémov.

Vplyvom starnutia, životného štýlu (nedostatok spánku, cigarety, alkohol), stravovania, stresu či pohybu, klesá množstvo aj funkčnosť mitochondrii v bunkách. Problém predstavuje aj vysokokalorická strava, to je strava obsahujúca veľa sacharidov a tukov v podobe čipsov, cukroviniek, sladených nápojov, a ďalších.   

Čím viac látok (tukov a sacharidov) mitochondrie premenia na energiu, tým viac vzniká voľných radikálov ako dôsledok metabolizmu. Voľné radikály (ich nadmerná tvorba) sa spájajú so vznikom a rozvojom množstva ochorení od zápalu cez neurodegeneratívne a srdcovocievne ochorenia, depresiu, reumu, nádory a ďalšie.

Pre zdravie mitochondrii, zdravie našich buniek aj celkové zdravie je preto vhodná vyvážená strava s množstvom mikronutrientov a bioaktívnych látok, a s nízkym obsahom kalórií. Nie je vhodné dlhodobé vysokokalorické stravovanie.

Mitochondrie môže podporiť tiež doplnkami (koenzým Q10, vitamín B12, selén, železo, omega-3, B-komplex, kyselina lipoová), vhodným pohybom, dostatočným spánkom, oddychom a regeneráciou.