
Cvikla v prevencii srdcovocievnych ochorení

Sladká, jemne zemitá chuť a vôňa, nádherne fialová antokyanínová farba. Svieži príval energie a zdravia v jesennom období. Celé leto čerpala energiu zo zeme, slnka, vetra, dažďa. Už má dostatok potrebných energií pre všetkých. Lieči už pohľad na ňu. Úžasná cvikla.
Repa červená cviklová (Beta vulgaris, cvikla) má obrovský potenciál využiteľný v prevencií aj terapii niektorých ochorení. Priaznivo ovplyvňuje činnosť sympatikového nervového systému a tým sa podieľa na správnom fungovaní organizmu, metabolizme, vylučovaní toxínov, zvládaní stresu a predchádzaniu ochorení.
Už 70 ml šťavy z cvikle pomáha znížiť krvný tlak. Po dvoch týždňoch užívania 250 ml šťavy sa zníži nielen krvný tlak, ale zlepší sa aj dysfunkcia cievneho endotelu a systémový zápal.
Čerstvá šťava z červenej repy pomáha zvýšiť svalovú energiu u ľudí so srdcovým zlyhaním. Tento účinok je pravdepodobne viazaný na obsah dusičnanov v šťave cvikle.
Vďaka obsahu vitamínov B a fytonutrientov pomáha znižovať hladinu homocysteínu, čo je jeden zo závažných faktorov vzniku civilizačných ochorení.
Cvikla a cviklová šťava obsahuje dusičnany, ktoré sa premieňajú na oxid dusnatý (NO). Je to signálna molekula, ktorá sa nachádza v celom organizme, zúčastňuje sa mnohých procesov, dáva signál všetkým orgánom a systémom na určitú činnosť. V súvislosti s kardiovaskulárnym systémom ide hlavne o reguláciu krvného tlaku, reguluje prietok krvi, rozširuje cievy, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, vzniku aterosklerotických plakov a usádzaniu cholesterolu v cievach. Pohár čerstvej cviklovej šťavy môže prispieť k dostatočnej aktivite NO v organizme a zabezpečiť správne fyziologické funkcie.
Chrumkavé zdravé cviklové listy
Vedeli ste, že cvikla je jedla od koreňa až po listy? Tmavofialovú cviklovú buľvu poznáme a používame všetci. Chutné a zdraviu prospešné sú však aj cviklové listy.
Cviklové listy sú zdrojom vitamínov A, B, C, K, minerálov ako je draslík, železo, horčík. Obsahujú množstvo antioxidantov, bioaktívnych látok, luteín a iné karotenoidy aj vlákninu.
Podporujú imunitu, tvorbu červených krviniek, zlepšujú zdravie oči aj kosti. Ich pravidelná konzumácia posilňuje duševné zdravie. Šťavnaté chrumkavé cviklové listy pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak, podporujú zdravie kardiovaskulárneho systému a znova žijú riziko srdcových ochorení, pomáhajú zvyšovať hladinu kyslíka v krvi, Majú protizápalový účinok. Podporujú činnosť pečene aj tráviaceho systému. Cviklové listy obsahujú vitamín B6, ktorý je dôležitý napríklad pre krvotvorbu aj tvorbu neurotransmiterov.
Použiť sa dajú rôznymi spôsobmi – do šalátov, smoothies, ako dusená príloha k jedlu, do polievok.
Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.
