
Hladina železa u matky: obrovský vplyv na embryo

Železo (Fe2+) je nevyhnutné vo všetkých eukaryotických bunkách pre rôzne oxidačno-redukčné reakcie vrátane demetylácie DNA a proteínov. Demetylácia histónov je potrebná pre normálnu epigenetickú reguláciu génu Sry na chromozóme Y, ktorý určuje pohlavie vo vyvíjajúcich sa pohlavných žľazách počas určovania mužského pohlavia.
Vývojovo exprimované gény hrajú zásadnú úlohu pri formovaní širokej škály orgánov. Gén Sry, ktorý sa nachádza na chromozóme Y, a ktorý určuje pohlavie cicavcov a je potrebný na tvorbu semenníkov, sa aktivuje iba v úzkom časovom období počas embryogenézy. Procesy, ktoré stoja za aktiváciou Sry, však zostávajú neisté.
V nedávnej publikácii v časopise Nature tím z Univerzity v Osake zistil, že železo zohráva kľúčovú úlohu vo vývoji pohlavia samcov cicavcov.
Gén Sry riadi pohlavne nediferencované pohlavné žľazy, aby sa diferencovali na semenníky, a nie na vaječníky. Gén Sry je spočiatku neaktívny kvôli modifikácii pridanej k proteínom obaľujúcim DNA, ktorá sa nazýva metylácia histónov. U mužov je za odstránenie tejto metylácie histónov zodpovedný proteín nazývaný KDM3A, čo umožňuje, aby sa gén Sry stal aktívnym.
„Už sme vedeli, že KDM3A vyžaduje pre svoju enzymatickú aktivitu železo,“ hovorí vedúca autorka Naoki Okashita. „Preto sme chceli preskúmať rozsah a povahu metabolizmu železa a demetylácie histónov pri určovaní pohlavia.“
Azda najvýznamnejšie je, že následne ukázali, že nedostatok železa u matky – či už spôsobený stravou alebo farmakologickým zásahom – môže viesť k zmenenej metylácii histónov génu Sry v dôsledku zníženej aktivity KDM3A. Tieto experimenty sú zatiaľ sledované len na myšiach, ale autori zdôrazňujú dôležitosť udržiavania adekvátnych hladín železa u matiek.
Je známe, že u ľudí sú Fanconiho anémia a Diamond-Blackfanova anémia rizikovými faktormi pre poruchy vývoja. Pochopenie toho, ako železo podporuje embryonálny vývoj, zdôrazňuje dôležitosť príjmu železa matkou pre zdravý vývoj ľudských embryí.
Ako zabezpečiť optimálny príjem železa
Najlepším spôsobom, ako zabezpečiť optimálnu hodnotu železa v organizme je vhodnou stravou. Okrem iných výhod sa tým eliminuje aj možnosť predávkovania, preťaženia pečene či vzniku voľných radikálov. Železo môžeme prijímať v hémovej (živočíšny pôvod) a nehémovej forme (rastlinný pôvod). Železo zo živočíšnych zdrojov vieme lepšie absorbovať. Na druhej strane, vstrebávanie železa z rastlinnej stravy podporujú ďalšie prítomné zložky, napríklad meď, organické kyseliny, vitamín C a B, bielkoviny. Naopak vstrebávaniu železa z rastlinných zdrojov zabraňujú fytáty, preto je napríklad vhodné namáčanie strukovín, orechov a semien pred spotrebou.
Potravinové zdroje železa:
- Mäso – hovädzie, bravčové, morčacie, jahňacie, teľacie
- Pečeň a vnútornosti
- Morské živočíchy, sardinky, ryby, tuniak, makrela, losos, treska, ustrice
- Strukoviny – fazuľa, hrach, šošovica, cícer, fazuľové struky, zelený hrášok
- Orechy a semená rastlín – tekvicové, sezamové, konopné, ľanové, kešu, píniové, makadamové, pistácie, mak
- Zelenina – listová, zelené šaláty, mangold, brokolica, kapusta, kel, karfiol, paradajky, zemiaky (so šupkou), cviklová šťava, olivy
- Morské riasy, chorela
- Včelie produkty – peľ, med
- Huby – hliva, šiitake
- Ovocie – hroznová šťava, slivky, sušené marhule, hrozienka, figy, jahody, broskyne, pomaranče, ananás, jablká, čučoriedky
- Celozrnné – amarant, špalda, ovos, quinoa, ryže
- Tmavá čokoláda
- Bylinky – žihľava, tymian, pažítka, žerucha, petržlenová vňať, púpava
Budúce maminky, ako ste na tom so železom? Máte ho dostatok? Viete jeho vstrebávanie podporiť aj stravou či doplnkami?
Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.
