Selén pomáha predchádzať mnohým ochoreniam

Selén je mikronutrient nevyhnutný pre správne fungovanie všetkých organizmov, nielen človeka. Je kofaktorom mnohých enzýmov (napríklad glutatiónperoxidázy alebo tioredoxínreduktázy), aj súčasťou bielkovín. Nedostatočné množstvo selénu má za následok zvýšené riziko vzniku mnohých chronických degeneratívnych ochorení.

Selén je dôležitý pre ochranu pred oxidačným stresom, funguje ako lapač voľných radikálov, pomáha rozkladať reaktívne peroxidy. Tým pomáha chrániť bunky, genetickú informáciu aj tkanivá pred poškodením, zápalom ale tiež vznikom rakoviny.

  • Dnes už vieme, že je to dôležitý prvok v prevencii rozvoja rakoviny. Nízka koncentrácia selénu je spojená so 4-5x vyšším rizikom vzniku rakoviny prostaty.
  • Selén môže pomôcť zmierniť príznaky depresie a úzkosti.
  • Podporuje kognitívne funkcie.
  • Dlhodobý nedostatok selénu nepriaznivo ovplyvňuje kardiovaskulárny systém, spája sa s infarktom myokardu, zníženou imunitou, oslabením nervového systému.
  • Ovplyvňuje tiež funkciu štítnej žľazy, jeho nedostatok vedie k zníženiu koncentrácie trijódtyronínu v krvi. Selén a jód majú synergický účinok, ktorý je dôležitý pre zdravú štítnu žľazu.
  • Selén je dôležitý pre plodnosť u žien aj mužov. Je potrebný pre správny vývoj dieťatka v prenatálnom štádiu.

Množstvo selénu v potravinách je rôzne, závisí od pôvodu potraviny, množstva selénu v pôde, klimatických podmienok aj druhu potraviny. Riziko vzniku nedostatku sa spája s oblasťami, kde sa v pôde nachádza nízke množstvo selénu. Slovensko patrí medzi krajiny s nízkym obsahom selénu v pôde. Zo zdravotného pohľadu sa nedostatok selénu môže vyskytnúť u starších ľudí, u ľudí s rôznymi chronickými ochoreniami a poruchami prijímania stravy, u ľudí užívajúcich určite lieky, u ľudí s poruchou činnosti obličiek, fajčiarov, vegetariánov, tehotných a dojčiacich žien.

Selén sa v prostredí nachádza v anorganickej aj organickej forme. V potravinách je prítomný v organických formách, ktoré sú ľahšie vstrebateľné. Jeho dostupnosť sa zvyšuje v prítomnosti vitamínov C, E, A, D. Vstrebávanie ovplyvňujú aj tuky a bielkoviny v strave. Naopak, ťažké kovy jeho vstrebávanie znižujú. Selén však s ťažkými kovmi môže vytvárať nerozpustné zlúčeniny a tým ich pomáha vylučovať.

V strave selén nájdeme v obilninách, mäse, mlieku a mliečnych výrobkoch, rybách a morských plodoch, orechoch (para, brazílske, slnečnicové), kvasniciach, hubách, cesnaku, fazuli, šošovici. Ďalej aj v špargli, brokolici a inej zelenine či ovocí, aj keď v menšom množstve. V indikovaných prípadoch sú odporúčané aj doplnky. Ľudské telo absorbuje viac ako 90% selenometionínu, ale len asi 50 % selénu zo seleničitanu.