
Šípkový puding s chia semienkami

Plody ruže – šípky, majú teraz obdobie svojej aktívnej činnosti. A to nielen ako dekorácia na spríjemnenie prostredia. V šípkach je ukrytá koncentrovaná sila letného slnka. Obsahujú obrovské množstvo vitamínu C, B, K, A, E, F, minerálnych látok, bioflavonoidov, karotenoidov a ďalších cenných látok, ktoré posilňujú obranyschopnosť a imunitný systém.
Šípky obsahujú napríklad aj pektín, ktorý pôsobí v črevách ako prebiotikum. Podporuje tým rozvoj črevnej mikrobioty, zlepšuje trávenie a vstrebávanie vitamínov. Laxatívny účinok pektínu zo šípok podporuje pohyb čriev a pomáha zmierňovať zápchu. Plody šípky sú nápomocné aj pri bolesti a zápale žalúdka.
40 g šípkového prášku denne počas šiestich týždňov pomôže upraviť hodnoty krvného tlaku aj cholesterolu. Denné užívanie šípok pomôže zmierniť bolesť pri reumatoidnej artritíde a osteoartróze bedier a kolien. Viac o účinkoch šípok si môžete prečítať tu: https://naturterapy.sk/posilnenie-imunity-sipkami/
Plody šípok sa dajú použiť rôznymi spôsobmi – sušené a zomleté na prášok ich môžeme pridať do kaše, omáčky, smoothie. Zaujímavou možnosťou je šípkový puding s chia semienkami (nájdený na internete):
Čo budeme potrebovať
- 1 šálka jablkovej alebo čerešňovej šťavy (250 ml)
- 1 šálka kokosového mlieka (250 ml)
- 1/4 šálky chia semienok (Salvia hispanica) (45 gramov)
- 1 šálka vody (250 ml)
- 1 lyžica medu alebo podľa chuti
- 1/2 šálky sušených šípok zbavených semienok (75 gramov)
- 1 lyžička škoricového prášku
- 1 banán, nakrájaný na plátky (voliteľné)
- Bobule (maliny, jahody, čučoriedky atď.) (voliteľné)
Ako puding pripravíme
- Zmiešame všetky ingrediencie (okrem voliteľných banánov alebo ovocia) do strednej misky s uzáverom. Potrebná je asi 1 litrová nádoba.
- Dobre premiešame, aby na dne nezostali žiadne šípky ani chia semienka.
- Zakryté vložíme do chladničky na 5 hodín, prípadne kým zmes nezhustne do pudingovej konzistencie.
- Ak je to možné, počas zhustnutia raz alebo dvakrát premiešame.
- Podávať môžeme teplé alebo studené v malých miskách.
- Puding je vhodné spotrebovať puding do troch dní.
Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.
naturterapy@gmail.com
