
Čo poškodzuje a čo posilňuje imunitný systém

Čo poškodzuje imunitný systém
1. Stres – ako faktor neustáleho strachu že niečo nedokážeme, nezvládneme v práci, partnerstve, rodine, živote, stres z využívania, nedocenenia, ohrozenia, podvedenia, zneužívania dôvery.
2. Stres z prílišného vyčerpania organizmu, bez dostatočného odpočinku, nedostatku vody, nedostatku čerstvého vzduchu, príliš časté zdržiavanie sa v uzavretých priestoroch a nedostatok slnečného svetla, stres z nedostatku živín a vitamínov.
3. Strava – fastfoody, polotovary, vyprážanie, kolové nápoje a limonády, presladené džúsy, energetické nápoje, bublinkové vody, príliš veľa cukru a soli.
4. Nekvalitné tuky – rôzne umelé rastlinné náhrady, ktoré zabraňujú vstrebávaniu vitamínov, margaríny, umelé náhrady masla.
5. Rafinovaný cukor, piškóty, koláčiky, sušienky, biele pečivo, biela múka a ryža, potraviny s farbivami, konzervačnými látkami.
6. Obezita (v dôsledku nesprávneho stravovania ale aj nesprávnej činnosti vnútorných orgánov).
7. Nedostatočné množstvo kvalitných bielkovín v strave a naopak nadbytok živočíšnych bielkovín.
8. Fajčenie aktívne aj pasívne, nadmiera alkoholu.
9. Nedostatok pohybu – pohyb pomáha vylučovať toxíny z organizmu cez lymfatický systém, zlepšuje krvný obeh a podporuje cirkuláciu bielych krviniek a protilátok v celom organizme.
10. Nadmerné užívanie liekov, antibiotík, steroidov, antidepresív, analgetík, liekov proti rakovine, hormonálnych liekov.
11. Nedostatočný pitný režim.
Čo imunitný systém posilňuje
1. Oleje lisované za studena obsahujúce omega 3 a 6 mastné kyseliny – tekvicový, ľanový, konopný, rascový, oregánový, makový a ďalšie.
2. Čerstvá zelenina a ovocie, čerstvé zeleninové šťavy – zabezpečia príjem antioxidantov, vitamínov, enzýmov – cvikla, kyslá kapusta, rakytník, citróny, mrkva.
3. Strukoviny, obilniny, oriešky, ryby a kvalitné bielkoviny.
4. Pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu, primeraný pobyt na slnku, meditácia, jóga, cvičenie.
5. Pravidelné otužovanie sa, v zime sprcha vlažnou vodou, v lete studenou vodou, neprekurovanie miestnosti.
6. Dostatočný pravidelný spánok.
7. Bylinky, bylinkové čaje, tinktúry, koreniny – cibuľová, petržlenová a pažítková vňať, žerucha, medovka, rakytník, nechtík, harmanček, zázvor, šípky, šalvia.
8. Kvalitná a pestrá strava bohatá na vitamíny, minerály a stopové prvky, celozrnné výrobky.
9. Pravidelný relax a oddych (masáže, sauna, prechádzka v prírode, priateľské stretnutia).
10. Pravidelná detoxikácia organizmu
11. Potraviny bohaté na selén, zinok, vitamíny A, B2, B6, C, D, E, napríklad aj chlorella
12. Imunitný systém významným spôsobom posilňuje aj beta-karotén a antioxidanty.
13. V prípade infekcii používať prírodné látky – šalvia, cesnak, grep, echinacea, aloe vera, sladké drievko
14. Udržiavať funkčný tráviaci systém, tenké a hrubé črevo
15. Potraviny, ktoré posilňujú probiotické kultúry v organizme, majú synbiotický a prebiotický účinok.
16. Dostatočné množstvo rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny v strave.
Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.
