Dôležitosť železa pre imunitný systém

Železo je jedným z najdôležitejších stopových prvkov v našom tele. Je potrebné nielen pre tvorbu krvi a dodávanie kyslíka do každej bunky, ale aj tiež pre syntézu nukleových kyselín (DNA, RNA), tvorbu bielkovín a činnosť mozgu.
Tento minerál patrí medzi najdôležitejšie prvky aj kvôli tomu, že zabezpečuje správne fungovanie buniek, je potrebné pri riadení bunkového cyklu (delenie, oprava, bunková smrť apoptóza), tvorbe myelínu a činnosti a vývoja neurónov a nervového systému. V pečeni je súčasťou enzýmov, ktoré sa podieľajú na detoxikácii. Napriek jeho obrovskému významu pre správne fungovanie organizmu, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) patrí medzi najčastejšie deficitné mikronutrienty.
Najväčšie množstvo železa sa nachádza v hemoglobíne, kde zabezpečuje prenos kyslíka z pľúc do tkanív. Časť železa sa nachádza v myoglobíne, tu zabezpečuje prenos kyslíka vo svaloch. Podieľa sa na tvorbe energie v mitochondiách, tvorbe neurotransmiterov, pomáha udržiavať acido-bázickú rovnováhu, zasahuje do metabolizmu liekov, steroidných hormónov, vitamínu D3 aj tvorby kolagénu.
Nedostatok železa sa môže prejaviť ako:
- Anémia, bolesť hlavy
- Únava, bledosť, dýchavičnosť, búšenie srdca
- Problém s učením a pamäťou, zhoršené kognitívne funkcie
- Krehké vlasy, nechty, suchá popraskaná koža, kútiky úst
- Problémy so zrakom a sluchom
- Amenorea u žien
- Zhoršená regulácia telesnej teploty
- Problémy s imunitou
Nedostatok železa je často spojený s nedostatkom iných mikronutrientov a rôznymi ochoreniami. Je známe, že ľudia trpiaci podvýživou sú náchylnejší na rôzne infekčné ochorenia.
Dôležitosť železa pre imunitu
Keďže železo sa spája s reguláciou veľkého množstva rôznych biochemických procesov, jeho nedostatok sa spája aj s nepriaznivým zdravotným stavom a zníženou imunitou. Železo a imunita sú navzájom úzko spojené. Jeho nedostatok negatívne ovplyvňuje činnosť imunity.
Problém však je aj s jeho nadbytkom. Prílišné množstvo železa v tele sa za určitých podmienok podieľa na tvorbe voľných radikálov kyslíka a hydroxylových radikálov, čo opäť imunitu oslabuje, podporuje zápal, rakovinu či srdcovo-cievne ochorenia.
Železo využíva vírus (patogén) na svoje množenie. Na druhej strave, taktiež aj človek potrebuje železo na aktiváciu, delenie a dozrievanie buniek imunitného systému, hlavne lymfocytov. Lymfocyty sa delia na viacero skupín a, okrem iného, sú zodpovedné za bunkovú a protivírusovú imunitu. Preto je metabolizmus železa v tele prísne regulovaný prostredníctvom viacerých mechanizmov.
Potravinové zdroje železa
Najlepším spôsobom, ako zabezpečiť optimálnu hodnotu železa v organizme je vhodnou stravou. Okrem iných výhod sa tým eliminuje aj možnosť predávkovania, preťaženia pečene či vzniku voľných radikálov. Vzniku voľných radikálov pomáha zabrániť aj prítomnosť selénu.
Železo môžeme prijímať v hémovej (živočíšny pôvod) a nehémovej forme (rastlinný pôvod). Železo zo živočíšnych zdrojov vieme lepšie absorbovať. Na druhej strane, vstrebávanie železa z rastlinnej stravy podporujú ďalšie prítomné zložky, napríklad meď, organické kyseliny, vitamín C a B, bielkoviny.
Vstrebávaniu železa z rastlinných zdrojov zabraňujú fytáty, preto je vhodné namáčanie strukovín, orechov a semien pred spotrebou.
- Strukoviny – fazuľa, hrach, šošovica, cícer, fazuľové struky, zelený hrášok
- Orechy a semená rastlín – tekvicové, sezamové, konopné, ľanové, kešu, píniové, makadamové, pistácie
- Zelenina – listová, zelené šaláty, mangold, brokolica, kapusta, kel, karfiol, paradajky, zemiaky (so šupkou), cviklová šťava, olivy
- Morské riasy, chlorella
- Huby – hliva, šiitake
- Ovocie – hroznová šťava, slivky, sušené marhule, hrozienka, figy, jahody, broskyne, pomaranče, ananás, jablká
- Celozrnné – amarant, špalda, ovos, quinoa, ryže
- Tmavá čokoláda
- Bylinky – žihľava, tymian, pažítka, žerucha, petržlenová vňať, púpava
- Mäso – hovädzie, bravčové, morčacie, jahňacie, teľacie
- Pečeň a vnútornosti
- Morské živočíchy, sardinky, ryby, tuniak, makrela, losos, treska, ustrice.
Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.