Potraviny podporujúce zdravie pečene

Pečeň je jeden z najdôležitejších orgánov v našom tele. Plní mnoho funkcii – podieľa sa na detoxikácii a odstraňovaní toxínov, tvorbe energie, filtruje krv, je nevyhnutná pre správne trávenie a vstrebávanie živín, produkuje a uvoľňuje žlč, pomáha bojovať proti infekcii, metabolizuje hormóny, uchováva vitamíny, minerály, enzýmy.

Pečeň potrebuje pre správnu činnosť mnohé vitamíny (A, B, E, D), minerály (horčík, zinok), aminokyseliny, bioaktívne látky (flavonoidy, kurkumín), makronutrienty. Jej činnosť môžeme podporiť aj vhodnými potravinami.

BOBUĽOVINY

Čučoriedky, jahody, maliny, brusnice, černice, rakytník, ríbezle, egreše a iné bobuľoviny sú potraviny bohaté na antioxidanty polyfenoly, a môžu pomôcť znížiť riziko vzniku nealkoholického stukovatenia pečene (NAFLD). Výskum ukazuje , že polyfenoly v týchto plodoch môžu zlepšiť metabolické poruchy, čím chránia pečeň a môžu dokonca bojovať proti rakovine pečene.

JABLKÁ

Podobne ako bobule, aj jablká obsahujú silné fenolové zlúčeniny vrátane flavonoidov, ktoré môžu bojovať proti zápalovým ochoreniam. Obsahujú tiež pektín, cenný zdroj rozpustnej vlákniny, ktorá pomáha tráviacemu systému – a tým aj pečeni.

MIKROZELENINA

Naklíčené semená a mikrozelenina ako je mikrobrokolica, majú vysoký obsah sulforafanu, zlúčeniny, o ktorej sa zistilo, že bojuje proti stukovateniu pečene.

JOGURT A PROBIOTIKÁ

Jogurt je probiotická potravina, ktorá môže pomôcť pečeni odbúrať cholesterol, čím sa zníži riziko NAFLD (stukovatenia pečene). Výskum ukázal, že konzumácia jogurtu znížila cholesterol u pacientov s cukrovkou 2. typu a vysokým cholesterolom.

ĽANOVÉ SEMIENKA

Po 12 týždňoch obohatenia stravy o ľanové semená sa u pacientov s NAFLD významne znížilo stukovatenie pečene. Ľanové semienka boli tiež spojené so zlepšeným metabolizmom glukózy a lipidov a zníženým zápalom.