Vitamín C a stukovatená pečeň

Pečeň je jeden z najdôležitejších orgánov v našom tele. Plní mnoho funkcii – podieľa sa na detoxikácii a odstraňovaní toxínov, tvorbe energie, filtruje krv, je nevyhnutná pre správne trávenie a vstrebávanie živín, produkuje a uvoľňuje žlč, pomáha bojovať proti infekcii, metabolizuje hormóny, uchováva vitamíny, minerály, enzýmy.

Reguluje životnú energiu, je s ňou spojená emócia hnevu, nespokojnosti, nenaplnená, frustrácie.

Stukovatenie pečene predstavuje celosvetový problém. Je to ochorenie, kedy sa nadbytočný tuk ukladá v pečeni a ovplyvňuje tým jej činnosť. Toto môže viesť k trvalému zjazveniu až zlyhaniu pečene.

Existujú dva typy stukovatenie pečene – nealkoholické a alkoholické.

Nealkoholické stukovatenie pečene (NAFLD) je ochorenie na ktorého vzniku sa podieľajú viaceré faktory – životný štýl, strava, nedostatok pohybu, črevná mikrobiota, inzulínová rezistencia, diabetes, metabolický syndróm, obezita, ale tiež hladovka, toxíny.

Pečeň potrebuje pre správnu činnosť mnohé vitamíny (A, B, E, D), minerály (horčík, zinok), aminokyseliny, bioaktívne látky (flavonoidy, kurkumín), makronutrienty. Jej činnosť môžeme podporiť aj vhodnými bylinkami (nechtík, repík).

Vedci sledovali dospelých pacientov, ktorým podávali 12 týždňov vitamín C v rôznych dávkach. Zistili, že denná suplementácia vitamínu C v dávke 1 000mg/deň pomáha zlepšiť činnosť pečene pri NAFLD.

  • Vitamín C je antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pečene a mitochondrie pred oxidačným stresom, pomáha zmierňovať zápal v pečeni. Tým pomáha predchádzať vzniku fibrózy (zjazveniu pečene).
  • Vitamín C pomáha predchádzať ukladaniu tuku v pečeni.
  • Vitamín C ovplyvňuje činnosť adiponektínu, hormónu, ktorý zlepšuje citlivosť na inzulín, znižuje hromadenie tukov a zápal.
  • Vitamín C znižuje vznik a závažnosť dyslipidémie (abnormálne hodnoty tukov v krvi – HDL a LDL cholesterol, triglyceroly).
  • Vitamín C podporuje metabolizmus homocysteínu, ktorý v nadmernom množstve podporuje vznik zápalu, oxidačný stres, poškodzuje cievy, bunky, ovplyvňuje činnosť enzýmov aj metabolizmus.
  • Vitamín C zlepšuje metabolizmus glukózy a jej hodnoty v krvi.
  • Vitamín C zlepšuje činnosť črevnej mikrobioty a jej rôznorodosť (v prípade stukovatenej pečene hra zdravá črevná mikrobiota dôležitú úlohu).

Pri nealkoholickom stukovatení pečené je dôležité riešiť nielen doplnky a podporujúce bylinky, ale aj možné príčiny (obezitu, pohyb, stravu, …). Vitamín C nájdeme v paprike, kapuste, bobuľovitom ovocí, šípkach, citrusoch, ríbezliach, jablkách, …

Mgr.Ľubica Prisenžňáková, PhD.

www.naturterapy.sk

naturterapy@gmail.com