
Vplyv mikrobiómu na funkčné poruchy trávenia

Funkčné gastrointestinálne poruchy predstavujú skupinu porúch tráviaceho systému, pre ktoré neexistujú žiadne štrukturálne ani biochemické abnormality, ktoré by vysvetľovali symptómy. Spôsobujú citlivosť a množstvo symptómov v tráviacom systéme, ktoré ale vyplývajú z atypickej funkcie orgánov, nie z infekcie či ochorenia. Známe sú tiež ako poruchy interakcie čreva a mozgu (Gut – Brain Axis). Môžu sa vyskytovať kdekoľvek pozdĺž tráviaceho systému. Patrí tu:
- syndróm dráždivého čreva (IBS),
- funkčná dyspepsia,
- gastroezofageálna refluxná choroba (GERD),
- funkčná bolesť brucha,
- funkčná zápcha,
- funkčná hnačka,
- funkčná nevoľnosť a vracanie,
- fekálna inkontinencia.
Črevný mikrobióm je heterogénny mikrobiálny systém. Tvorí ho rozmanitá škála mikroorganizmov ako sú baktérie, kvasinky a vírusy. Primárnymi kmeňmi črevnej mikrobioty sú Firmicutes, Bacteroidetes, Proteobacteria, Actinobacteria, Verrucomicrobia a Fusobacteria.
Až 90 % všetkých kmeňov v čreve ľudí predstavujú Firmicutes a Bacteroidetes. Tento systém sprostredkúva rôzne biochemické transformácie, na základe ktorých ovplyvňuje fyziológiu aj patofyziológiu človeka. Je to dynamický systém zapojený do metabolizmu živín, energetickej rovnováhy a imunitných funkcií.
Črevná mikrobiota tiež ovplyvňuje os črevo – mozog. Mikrobiota v čreve:
- mení dostupnosť nutrientov a tým ovplyvňuje uvoľňovanie biologicky aktívnych peptidov z enteroendokrinných buniek,
- ovplyvňuje primárnu aferentnú excitabilitu neurónov,
- prostredníctvom metabolitov ovplyvňuje syntézu a uvoľňovanie serotonínu, vďaka ktorému sú aktivované aferentné nervové zakončenia priamo spojené s centrálnym nervovým systémom.
Zmena zloženia črevnej mikrobioty ovplyvňuje priepustnosť čriev a vedie k systémovému zápalu a neurozápalu. Črevná disharmónia môže imunitne aktivovať sliznice, čo vedie k porušeniu epiteliálnej bariéry, k viscerálnej precitlivenosti a abnormalitám črevnej motility. Sú to charakteristické znaky funkčných porúch trávenia.
U pacientov s funkčnými poruchami trávenia boli preukázané zmeny črevnej mikrobioty v tenkom a hrubom čreve.
- Zloženie črevnej mikrobioty u pacientov s IBS sa významne líši od zloženia mikrobioty u zdravých ľudí. Pacienti s IBS majú vyššie hladiny patogénnych baktérii rodu Enterobacter, a nižšie hladiny komenzálnych druhov baktérii Bifidobacteria a Lactobacillus.
- Pacienti s IBS majú tiež zníženú mikrobiálnu diverzitu, a väčšiu pravdepodobnosť výskytu druhov Clostridiales, Escherichia coli a metanogénnych mikróbov.
- U pacientov s funkčnou zápchou a u pacientov s IBS a prevahou zápchy (IBS-C) bolo preukázané nadmerné zastúpenie Methanobravibacter smithii, Streptococcus a Ruminococcus.
- U pacientov s nadúvaním, bolesťou brucha a hnačkou, kde sa predpokladalo SIBO, sa zistili zmeny v mikrobiálnom zložení v tenkom čreve.
- V sliznici duodena pacientov s funkčnou dyspepsiou bola zistená významná redukcia druhov Veillonella, Prevotella a Actinomyces.
- U pacientov s funkčnou dyspepsiou sa tiež zistilo chýbanie Acidobacterie a zvýšený pomer Bacteroidetes : Proteobacterie v žalúdočnej šťave.
Skúmanie funkcie črevnej mikrobioty, rozmanitosti jej druhov a metabolitov pri gastrointestinálnych ochoreniach je dôležité pre pochopenie patogenézy ochorení, prevencii aj terapii.
Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.
Naturopatia a nutričná terapia
Použitá literatúra:
- Appleton J. (2018). The Gut-Brain Axis: Influence of Microbiota on Mood and Mental Health. Integrative medicine (Encinitas, Calif.), 17(4), 28–32.
- Fikree, A., & Byrne, P. (2021). Management of functional gastrointestinal disorders. Clinical medicine (London, England), 21(1), 44–52. https://doi.org/10.7861/clinmed.2020-0980
- Liu, W., Wang, L., Ou, J., Peng, D., Zhang, Y., Chen, W., & Wang, Y. (2025). Metabolity črevnej mikrobioty a chronické choroby: interakcie, mechanizmy a terapeutické stratégie. International Journal of Molecular Sciences, 26(8), 3752. https://doi.org/10.3390/ijms26083752
- Wei, L., Singh, R., Ro, S., & Ghoshal, U. C. (2021). Gut microbiota dysbiosis in functional gastrointestinal disorders: Underpinning the symptoms and pathophysiology. JGH open : an open access journal of gastroenterology and hepatology, 5(9), 976–987. https://doi.org/10.1002/jgh3.12528
