Ako zistíme, či je avokádo zrelé? A prečo ho jesť?

Avokádo je v našich zemepisných šírkach obľúbené, hoci je nepôvodné. Má množstvo liečebno -preventívnych účinkov, a je to zaujímavé spestrenie nášho jedálnička.
Najchutnejšie a najviac prospešných látok obsahuje vtedy, keď je zrelé. Zrelé avokádo má tmavozelenú až čiernu šupku s hrboľatou textúrou, pri jemnom zatlačení ostáva pružné a trochu pevné, nevzniká kaša či preliačenina. Obrázok nižšie znázorňuje ako to jednoducho rozoznať.
Avokádo, pôvodne označované ako aguakátové alebo aligátorové hrušky, pochádza z teplejších oblastí Mexika a Strednej Ameriky. Toto výnimočné ovocie obsahuje najvyššie množstvo tuku, kalórií a bielkovín zo všetkých druhov ovocia.
Okrem iného sa môže pochváliť primeraným podielom vlákniny, draslíka, horčíka, medi, vitamínov skupiny B (B2, B3, B5, B6), vitamínu C, vitamínu K, vitamínu E a karotenoidov. Má tiež vysoký obsah mononenasýtených (kyselina na olejová) a polynenasýtených tukov.
Pravidelne jedenie avokáda (samozrejme s mierou a v primeranom množstve) zlepšuje zdravie čriev a činnosť črevných baktérií, pomáha znižovať riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení, pomáha znižovať hladinu LDL cholesterolu, zlepšuje činnosť mozgu a kognitívne funkcie, podporuje pamäť, pomáha znižovať zápal, zlepšuje zrak.
