Bylinky a potraviny pre zdravie pankreasu

Pankreas je životne dôležitý orgán. Produkuje enzýmy potrebné na trávenie bielkovín a tukov ako tzv. pankreatickú šťavu. Podieľa sa aj na tvorbe hormónov inzulínu a glukagónu, ktoré regulujú hladinu cukru v krvi. Ak sa upchá vývod, ktorým sa pankreatické enzýmy dostávajú do dvanástnika, zostávajú tieto aktivované enzýmy v pankrease a poškodzujú ho. Môže vzniknúť neinfekčný zápal pankreasu – pankreatitída. Príčin môže byť veľa – žlčové kamene, alkohol, lieky, zlý lipidový profil, nesprávny životný štýl, infekcie, iné ochorenia, genetika, úrazy. Pankreatitída môže byť akútna alebo chronická. Je spojená s bolesťou v hornej časti brucha, zvyčajne pod rebrami, trvajúca rôzne dlho. Liečba vyžaduje lekársku starostlivosť. Doplniť a podporiť liečbu môžete niektorými prírodnými látkami:

Cvikla
•Kurkuma
•Púpava
•Koriander
•Praslička roľná
•Zlatobyľ obyčajná
•Nechtík lekársky
•Pestrec mariánsky
• Špenát
•Šťava z aleo vera, papáje
• Olivový olej
• Olivové listy
• Amla – indický egreš
• Ďumbierový čaj (zázvor)
• Kvalitný jogurt či nápoj s probiotikami
• Čučoriedky
• Reishi medicinálna huba
• Kokosový olej, omega-3 MK (po konzultácií s lekárom)

Strava by mala obsahovať veľa tekutín, antioxidantov, ovocie, zeleninu a bielkoviny. Prospešný bude aj zelený čaj. Uprednostnite menšie porcie jedla viackrát denne. Mali by ste obmedziť sacharidy, tuky, alkohol, fajčenie, kávu. S bolesťou pomôže aj joga, meditácia či cvičenie.

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.