Bylinky na prečistenie obličiek

Obličky pomáhajú z tela odstraňovať prebytočnú vodu a odpadové produkty a toxíny, ktoré predtým premenila pečeň na rozpustné vo vode. Ak by sa tieto odpadové látky hromadili v tele, ovplyvňovali by normálnu funkciu nielen obličiek a pečene, ale aj ďalších orgánov. To by sa mohlo prejaviť napríklad ako strata vitality, prílišná únava, bolesť žalúdka, bolesť hlavy, zadržiavanie vody v tele, obličkové kamene, hormonálna nerovnováha, kožné problémy (ekzém, akné, vyrážky).

Prečistenie obličiek podporí vyplavovanie toxínov a odpadu, je prevenciou vzniku infekcie v močových cestách, zvýši množstvo energie, podporí lepšie spravovanie a využitie živín zo stravy, môže zlepšiť metabolizmus jedla, s ktorým sme mali predtým problém.

Čaj na prečistenie obličiek:

Zaparíme 20 minút 1 čajovú lyžičku zmesi na 1 šálku vody

30g vňate zlatobyle

30g listov brezy

20g žihľavových listov

20g prasličky

Terapeuticky používame 3x denne jednu šálku počas 6 týždňov.

Čaj na prečistenie a posilnenie obličiek

1 šálka púpavových listov

Koriander

½ lyžičky kurkumového prášku

Štipka čierneho korenia

Kvalitný med

Citrónová šťava

4 poháre vody

V hrnci ohrievame asi 5 minút vodu, kurkumový prášok a čierne korenie. K tomu pridáme bylinky a prikryté necháme vylúhovať asi 5 minút. Do vlažného nápoja pridáme med podľa chuti a citrónovú šťavu. Tento nápoj pijeme v priebehu dňa (do 19. hodiny) a podľa potreby doplníme pohárom čistej vody.  

Ďalšie bylinky podporujúce činnosť obličiek – rebríček lekársky, červená ďatelina, praslička, borievka, ibištek, mäta pieporná, koreň sladkého drievka (pelendrek), Chanca Piedra (peruánsky adaptogén)

Smoothie na prečistenie obličiek (rozmixujeme spolu):

Cvikla

Uhorka

Jablká

Šťava z citróna

Kúsok ďumbiera (zázvoru)

Môžeme pridať vodu

Počas kúry je vhodné podporiť činnosť obličiek aj vhodnými potravinami a stravou, či doplnkami. Obličky podporuje aj cvikla, bazalka, petržlen, mrkvová šťava, žihľava, ďumbier (zázvor), škorica, kayanské korenie, zelený čaj, vavrín (bobkový list), jablkový ocot, citrusy, bobuľoviny, zeler, fazuľa, olivový olej, melón, a mnohé ďalšie, ktoré môžeme zaradiť do jedálnička každý deň.

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.