Bylinky na prečistenie obličiek

Obličky pomáhajú z tela odstraňovať prebytočnú vodu a odpadové produkty a toxíny, ktoré predtým premenila pečeň na rozpustné vo vode. Ak by sa tieto odpadové látky hromadili v tele, ovplyvňovali by normálnu funkciu nielen obličiek a pečene, ale aj ďalších orgánov. To by sa mohlo prejaviť napríklad ako strata vitality, prílišná únava, bolesť žalúdka, bolesť hlavy, zadržiavanie vody v tele, obličkové kamene, hormonálna nerovnováha, kožné problémy (ekzém, akné, vyrážky).
Prečistenie obličiek podporí vyplavovanie toxínov a odpadu, je prevenciou vzniku infekcie v močových cestách, zvýši množstvo energie, podporí lepšie spravovanie a využitie živín zo stravy, môže zlepšiť metabolizmus jedla, s ktorým sme mali predtým problém.
Čaj na prečistenie obličiek:
Zaparíme 20 minút 1 čajovú lyžičku zmesi na 1 šálku vody
30g vňate zlatobyle
30g listov brezy
20g žihľavových listov
20g prasličky
Terapeuticky používame 3x denne jednu šálku počas 6 týždňov.
Čaj na prečistenie a posilnenie obličiek
1 šálka púpavových listov
Koriander
½ lyžičky kurkumového prášku
Štipka čierneho korenia
Kvalitný med
Citrónová šťava
4 poháre vody
V hrnci ohrievame asi 5 minút vodu, kurkumový prášok a čierne korenie. K tomu pridáme bylinky a prikryté necháme vylúhovať asi 5 minút. Do vlažného nápoja pridáme med podľa chuti a citrónovú šťavu. Tento nápoj pijeme v priebehu dňa (do 19. hodiny) a podľa potreby doplníme pohárom čistej vody.
Ďalšie bylinky podporujúce činnosť obličiek – rebríček lekársky, červená ďatelina, praslička, borievka, ibištek, mäta pieporná, koreň sladkého drievka (pelendrek), Chanca Piedra (peruánsky adaptogén)
Smoothie na prečistenie obličiek (rozmixujeme spolu):
Cvikla
Uhorka
Jablká
Šťava z citróna
Kúsok ďumbiera (zázvoru)
Môžeme pridať vodu
Počas kúry je vhodné podporiť činnosť obličiek aj vhodnými potravinami a stravou, či doplnkami. Obličky podporuje aj cvikla, bazalka, petržlen, mrkvová šťava, žihľava, ďumbier (zázvor), škorica, kayanské korenie, zelený čaj, vavrín (bobkový list), jablkový ocot, citrusy, bobuľoviny, zeler, fazuľa, olivový olej, melón, a mnohé ďalšie, ktoré môžeme zaradiť do jedálnička každý deň.
Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.