Chlorofyl a hemoglobín

Chlorofyl je hlavný pigment používaný rastlinami na zachytávanie svetelnej energie. Energia absorbovaná zo svetla sa prenáša na dva druhy molekúl, ktoré uchovávajú energiu. Prostredníctvom fotosyntézy rastlina využíva uloženú energiu na premenu oxidu uhličitého (absorbovaného zo vzduchu) a vody na glukózu.

Molekula chlorofylu pozostáva z centrálneho atómu horčíka obklopeného štruktúrou obsahujúcou dusík nazývanou porfyrínový kruh.

Molekula chlorofylu je svojím zložením nápadne podobná ľudskému hemoglobínu, až na to, že vo svojom strede nesie horčík namiesto železa.

Hemoglobín je zodpovedný za prenos kyslíka zo vzduchu v pľúcach do všetkých buniek v tele prostredníctvom červených krviniek prítomných v krvi. Vykonáva tiež niekoľko ďalších úloh na udržanie homeostázy.

Štruktúru hemoglobínu môžeme rozdeliť na dve časti – proteínovú a hémovú. Hem je najdôležitejšou štruktúrnou zložkou hemoglobínu – komplexom pozostávajúcim z porfínu v ktorého strede je ión železa.

Pre túto podobnosť chlorofylu a hemoglobínu sa niektorí naturopati prikláňajú k názoru, že konzumácia potravín bohatých na chlorofyl pomáha nášmu telu budovať červené krvinky prenášajúce kyslík.

Chlorofyl môžeme použiť vo forme zelenej listovej zeleniny (špenát, kel, šaláty), bylín (najznámejšia je žihľava, ale aj mäta, medovka, púpava), tekutého extraktu, tabliet, obkladu.

Na organizmus má omladzujúce účinok, podporuje a detoxikuje pečeň, upokojuje a posilňuje nervový systém, pomáha liečiť rany, zápal v tráviacom systéme, črevách, žalúdku, podporuje rozvoj črevnej mikrobioty.

Je to silný antioxidant. Pomáha neutralizovať a odstraňovať usadeniny liekov a čistí krv. Je to možný prostriedok na odstránenie nahromadených ťažkých kovov.

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.