Citrónová ryža s nádychom stredomoria

Stredomorská strava sa považuje za jeden z najzdravších stravovacích systémov na svete. Potvrdil sa jej priaznivý vplyv pri znižovaní rizika vzniku kardiovaskulárnych ochorení (uvádza sa 28 – 30 % zníženie rizika), rakoviny aj pri zachovaní kognitívnych funkcií. Pomáha predchádzať ateroskleróze a udržiavať zdravú hladinu cholesterolu aj cukru v krvi. Zmierňuje zápal. Stredomorská strava, to sú jednoduché jedlá z kvalitných surovín, olivový olej, veľa zeleniny a ovocia, bylinky, aj kvalitné mäso, v primeranom množstve aj víno. Na ceste za zdravím sa môže inšpirovať aj touto úžasne voňajúcou citrónovou ryžou.
Na jednoduchú prípravu potrebujeme kvalitné suroviny:
- 1 šálku ryže (basmati, dlhozrnná, hnedá, divoká, jazmínová)
- ¼ šálky citrónovej šťavy
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 1 polievková lyžica čerstvého kôpru
- 1 polievková lyžica petržlenovej vňate
- bylinky – koriander, oregano, mletá rasca
- Kurkuma (voliteľné)
- 1 menšiu červenú (alebo žltú) cibuľu
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- Olivový olej, maslo
- Vodu alebo vývar (zeleninový, kurací)
- Soľ, korenie
Ryžu najskôr dobre prepláchneme viackrát vodou, alebo ju necháme odstáť vo vode 15 – 20 minút a potom prepláchneme. Na olivovom oleji opečieme cibuľu a cesnak. Pridáme odkvapkanú ryžu a citrónovú kôru. Opečieme, podlejeme vývarom (alebo vodou), pridáme citrónovú šťavu, kôpor, kurkumu a ostatné bylinky. Podľa potreby ochutíme soľou a korením a dusíme ryžu do zmäknutia. Po udusení môžeme pridať maslo. Pred podávaním pokvapkáme citrónovou šťavou a ozdobíme kolieskami citrónov, lístkami čerstvej mäty, medovky alebo šalvie.
Citrónovú ryžu môžeme pripraviť aj z menšieho množstva ingrediencií. Použijeme len ryžu, citróny a vavrínové (bobkové) listy. Ochutíme vývarom alebo soľou a korením.
Citrónovú ryžu môžeme podávať ako prílohu k mäsu, rybe, alebo môžeme pridať do ryže syr (napríklad fetu, parmezán) a použiť ako hlavné jedlo. (Zdroj – voľne preložené z internetu).
Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.