Citrónová ryža s nádychom stredomoria

Stredomorská strava sa považuje za jeden z najzdravších stravovacích systémov na svete. Potvrdil sa jej priaznivý vplyv pri znižovaní rizika vzniku kardiovaskulárnych ochorení (uvádza sa 28 – 30 % zníženie rizika), rakoviny aj pri zachovaní kognitívnych funkcií. Pomáha predchádzať ateroskleróze a udržiavať zdravú hladinu cholesterolu aj cukru v krvi. Zmierňuje zápal. Stredomorská strava, to sú jednoduché jedlá z kvalitných surovín, olivový olej, veľa zeleniny a ovocia, bylinky, aj kvalitné mäso, v primeranom množstve aj víno. Na ceste za zdravím sa môže inšpirovať aj touto úžasne voňajúcou citrónovou ryžou.

Na jednoduchú prípravu potrebujeme kvalitné suroviny:

  • 1 šálku ryže (basmati, dlhozrnná, hnedá, divoká, jazmínová)
  • ¼ šálky citrónovej šťavy
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 1 polievková lyžica čerstvého kôpru
  • 1 polievková lyžica petržlenovej vňate  
  • bylinky – koriander, oregano, mletá rasca
  • Kurkuma (voliteľné)
  • 1 menšiu červenú (alebo žltú) cibuľu
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • Olivový olej, maslo
  • Vodu alebo vývar (zeleninový, kurací)
  • Soľ, korenie

Ryžu najskôr dobre prepláchneme viackrát vodou, alebo ju necháme odstáť vo vode 15 – 20 minút a potom prepláchneme. Na olivovom oleji opečieme cibuľu a cesnak. Pridáme odkvapkanú ryžu a citrónovú kôru. Opečieme, podlejeme vývarom (alebo vodou), pridáme citrónovú šťavu, kôpor, kurkumu a ostatné bylinky. Podľa potreby ochutíme soľou a korením a dusíme ryžu do zmäknutia. Po udusení môžeme pridať maslo. Pred podávaním pokvapkáme citrónovou šťavou a ozdobíme kolieskami citrónov, lístkami čerstvej mäty, medovky alebo šalvie.

Citrónovú ryžu môžeme pripraviť aj z menšieho množstva ingrediencií. Použijeme len ryžu, citróny a vavrínové (bobkové) listy. Ochutíme vývarom alebo soľou a korením.   

Citrónovú ryžu môžeme podávať ako prílohu k mäsu, rybe, alebo môžeme pridať do ryže syr (napríklad fetu, parmezán) a použiť ako hlavné jedlo. (Zdroj – voľne preložené z internetu).

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.