Green smoothies – šťava, ktorá má šťavu

Smoothies – zdravé mixované nápoje z ovocia, zeleniny a vody. Tie tvoria základ a potom môžeme pridať podľa vlastnej chuti, fantázie či zdravotného problému, ktorý chceme riešiť, oriešky či semienka, kokos a kokosové mlieko, vanilkový struk a podobne. Dôležité je, že sú to zdravé nápoje bez pridania cukru, soli, konzervantov či akýchkoľvek iných chemikálii či dochucovadiel. Tieto nápoje sú súčasťou zdravého životného štýlu, nie diéty. Obsahom bioaktívnych látok pomáhajú predchádzať ochoreniam, niektoré ochorenia pomáhajú liečiť, alebo fungujú ako zdravé raňajky či desiata. 

Aké výhody má zelená mixovaná kaša: 

• Zabezpečíme si denný príjem zeleniny, listovej zeleniny a ovocia
• Sú veľmi výživné kvôli obsahu vitamínov, minerálov a bioaktívnych látok
• Ľahko stráviteľné, nezaťažujú organizmus a energiu mu dodávajú a nie odoberajú
• Obsahujú obrovské množstvo antioxidantov
• Ich súčasťou je aj vláknina čo pôsobí pozitívne na vylučovanie a upravuje pohyb čriev
• Obsahujú chlorofyl, ktorý pomáha detoxikovať a čistiť krv
• Pomáhajú elegantne znižovať hmotnosť
• Ich pravidelným pitím klesá chuť na sladké
• Zlepší sa kvalita vlasov, nechtov, pokožky
• Obsahujú kyselinu listovú, ktorá je dôležitá v tehotenstve pre zdravý vývoj dieťatka

Do zelených nápojov, ktoré mnohí poznajú a s obľubou používajú už dlhé roky, iní ich práve objavili, pridávame cielene určité množstvo listovej zeleniny. Tá obsahuje napríklad veľmi prínosný chlorofyl aj kyselinu listovú.

Kyselina listová je dôležitá pre zdravé tehotenstvo. Jej dostatočné množstvo znižuje pre dieťatko riziko vzniku defektov neurálnej trubice, vrodených srdcových chýb, rázštep pery, defektov končatín, anomálií močových ciest. Nedostatok kyseliny listovej počas tehotenstva môže viesť ku komplikáciám, nízkej pôrodnej hmotnosti, potratu.  

Čo všetko môžete do nich pridať?

Zelenina a zeleninové vňate – Listová zelenina – obsahuje vitamíny C, B, K, A, horčík, železo, vlákninu, listy cvikle, mrkvová vňať, petržlenová vňať, kvaka, špenát, mangold, kel, kapusta, púpava, žihľava, šaláty, rukola – obsahuje množstvo vitamínov A, C, K, železo, karotenoidy, pomáha bojovať proti rakovine. Pridávať môžeme aj avokádo, brokolicu, uhorky, zeler, špenát.

Ovocie – banány – obsahujú draslík, vlákninu, vitamíny. Bobuľoviny – černice, maliny, ríbezle, čučoriedky, rakytník sú plné vitamínu C, vlákniny. Pridať môžeme aj ananás, melón, marhule, jablká, hrušky, broskyne, slivky, liči, mango, pomaranče, čerešne, granátové jablko.

Orechy a semienka – obsahujú veľké množstvo horčíka, nenasýtených mastných kyselín, vlákninu. Semená – ľanové, slnečnicové, sezamové, mak, chia pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi, sú zdrojom vlákniny, bielkovín.  

Kakaové bôby, ovsené vločky, pohánka, škorica, zázvor, kokos, mäta, tymian, šalvia  

Zopár jednoduchých receptov, ktoré môžete vyskúšať:

2 banány, 2 hrste rôznej listovej zeleniny, doplníme vodou

1 banán, 1 jablko, 1 hruška, hrsť listovej zeleniny, 1 stonka zeleru, voda

2 hrste šalátu, 2 hrste listovej zeleniny, brokolica, špenát, púpavové listy, broskyňa, avokádo

1 hrsť špenátu, hrsť kelu, 1 mango, pol ananásu, voda

1 jablko, 1 banán, 1 uhorka, hrsť listového šalátu, voda

Hrsť špenátu, kokos, ananás, voda

Hrsť šalátu, hrsť špenátu, 3 stonky zeleru, 1 jablko, hruška, banán, citrón, voda

Ak nemáte čas na denné mixovanie, podobnú službu vám poskytne zelený jačmeň, koncentrovaný zdroj vitamínov, minerálov, chlorofylu, antioxidantov. 

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.