Kokosová voda a kokosové mlieko

Kokos, kokosový olej, kokosové mlieko a kokosová voda sú dôležitými súčasťami prastarých medicínskych systémov, predovšetkým indickej medicíny Ayurvédy. Rokmi overené skúsenosti s kokosovými produktami v tradičných liečebných systémoch si svoje miesto nachádzajú aj v súčasných vedeckých štúdiách.

Podľa Ayurvédy sladká chuť a olejovitosť kokosov v sebe kombinuje prvky Vodu aj Zem, má chladiaci, uzemňujúci aj vyživujúci účinok. Kokos pomáha upokojovať a vyživovať myseľ a jej prílišnú aktivitu, ego, agresivitu, prílišnú výbušnosť. Zároveň je považovaný za prírodný prostriedok proti stresu. Naštartuje agni, tráviaci oheň, ktorý je zodpovedný za trávenie, vstrebávanie a premenu jedla na (rôznu formu) energie.

V mnohých zdravých či liečivých nápojoch, čajoch, polievkach, omáčkach, karí, dezertoch, koláčoch sa ako dôležitá ingrediencia objavuje kokosová voda alebo kokosové mlieko.

Kokosová voda je osviežujúci a účinný hydratačný nápoj získavaný zo zelených kokosov. Je to číra tekutina vo vnútri kokosu. Osviežujúca kokosová voda obsahuje hlavne vodu (asi 94%), je bez tuku, s nízkym obsahom cukru. Bohatá je na vitamíny (C, B1, B2, B5, B6, niacín, biotín, folát) a minerály (vápnik, draslík, horčík, železo, fosfor, zinok, meď, sodík, mangán, selén, chlór, síra, bór), aminokyseliny (alanín, arginín, gama-aminomaslová, glutamín, asparagín, glycín, cystín, izoleucín, leucín, lyzín, metionín, ornitín, histidín, prolín, valín, tryptofán a ďalšie), organické kyseliny, enzýmy a fytohormóny. Zvyčajne sa pije čerstvá priamo z orechov. Používa sa na prevenciu a zmiernenie tráviacich problémov, zápchy, hnačky, únavy, úpalu, vredov, obličkových kameňov, zápalu močových ciest, hypertenzie, diabetu. Má diuretický, protizápalový a imunomodulačný účinok. Pomáha regenerovať bunky. Zloženie kokosovej vody prispieva k jej bioaktivite – pomáha aktivovať enzýmy, podporuje metabolizmus, pôsobí antioxidačne, pomáha do organizmu doplniť vylúčené elektrolyty.

Kokosové mlieko má špecifickú sladkú aj olejovitú chuť. Obsahuje predovšetkým vodu (asi 50%), tuk, prírodné sacharidy a bielkoviny. Olej v kokosovom mlieku predstavuje asi 38% podiel a pozostáva hlavne z nasýtených mastných kyselín (asi 92%). Sú to predovšetkým nasýtené mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom (MCT) – kyselina kapronová, kaprylová, kaprinová, laurová. Výhodou MCT je, že sú ľahšie stráviteľné, idú z čreva priamo do pečene, kde sa premieňajú na energiu a ketóny. Kyseliny laurovej obsahuje kokosové mlieko viac ako 45%. Táto kyselina pomáha znižovať hodnotu LDL cholesterolu (,,zlého,, – lipoproteín s nízkou hodnotou) a zvyšovať hodnotu HDL cholesterolu (,,dobrého,, lipoproteín s vysokou hustotou) v krvnom obehu. Má tiež protizápalový účinok, protimikrobiálny (proti vírusom, baktériám, plesniam), pomáha zvládnuť aj kvasinkovú infekciu (Candida). Kyselina laurová sa v tele premieňa na monolaurín, ktorý telo používa na zneškodnenie vírusov obalených lipidovou vrstvou (cytomegalovírus, chrípka, herpes, HIV). Kyselina kaprylová pomáha dostať pod kontrolu kvasinkové infekcie, využíva sa ako podporná liečba pri bakteriálnych infekciách. Kokosové mlieko je tiež zdrojom rôznych mikronutrientov – horčík, meď, železo, mangán, selén, vitamín C, vitamíny B-komplexu, vitamín E a tokoferoly, vláknina. Zloženie kokosového mlieka závisí aj od množstva vody, ktorá bola použitá pri jeho extrahovaní. Všeobecne sa kokosové mlieko ľahko absorbuje a je zdrojom energie. Môže pomôcť doplniť energiu pri únave, doplniť mikro- aj makronutrienty. Kokosové mlieko vlastne ani mliekom nie je. Kokosové mlieko neobsahuje laktózu, je teda vhodné aj pre alergikov na mliečne produkty.       

Kokosové mlieko v primeranom množstve:   

  • Posilňuje imunitný systém
  • Posilňuje a vyživuje pečeň a nervy
  • Harmonizuje a upokojuje nervový systém
  • Pomáha znižovať chronický zápal a oxidačný stres
  • Pomáha pri bolestiach kĺbov, reumatoidnej artritíde, lupuse  
  • Podporuje kognitívne funkcie aj pamäť (Alzheimerova choroba, demencia)
  • Vďaka obsahu enzýmov pomáha s trávením, podporuje činnosť čriev
  • Pravidelná konzumácia pomáha liečiť žalúdočné vredy
  • Podporuje tvorbu ochrannej hlienovej výstelky žalúdka na ochranu pred vredmi    
  • Zlepšuje vstrebávanie vápnika a podporuje tvorbu silných kosti
  • Čerstvé kokosové mlieko upokojuje suchú a svrbiacu pokožku hlavy
  • Podporuje rast a regeneráciu vlasov, posilňuje vlasové folikuly  
  • Má čistiaci účinok na akné a mastnú pleť
  • Pomáha upokojiť pokožku po začervenaní, zapálení či spálení na slnku  

Kokosové mlieko môžeme jednoducho pripraviť aj doma. V mixéri rozmiešame 2 šálky strúhaného kokosu s 3 šálkami čistej vody. Vodu môžeme zahriať. Vzniknutú zmes precedíme cez látku (gázu, utierku), zachytené mlieko odložíme do fľaše. V chladničke vydrží 3 – 4 dni. Zvyšný kokos môžeme zmiešať s vodou ešte 2 krát, vznikne už ale redšie mlieko. Použitý kokos môžeme pridať do kaše či k inému jedlu. Aké je primerané množstvo? Denne 1 porcia (zhruba 150ml), v prípade podvýživy aj viac.

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.

naturterapy@gmail.com

www.naturterapy.sk