Paracetamol – naozaj pomôže?
Paracetamol sa používa na znižovanie horúčky a na liečbu miernej až stredne silnej bolesti. Paracetamol však môže zvýšiť riziko poškodenia pečene alebo obličiek. Jeho toxicita sa zvyšuje v kombinácií s alkoholom či inými liekmi, podvýžive, viróze a tiež pri predávkovaní. Viac ohrození môžu byť aj starší ľudia, ktorí majú viaceré pridružené ochorenia a užívajú viaceré lieky súčasne, a ich organizmus je krehkejší v porovnaní s mladými a tiež je znížená ich schopnosť regenerácie detoxikačných enzýmov. Navyše je známe, že množstvo glutatiónu v tele s vekom klesá.
Paracetamol sa metabolizuje v pečeni, kde sa mení na netoxické látky, ktoré sú vylučované močom. Pečeň na to potrebuje glutatión, dôležitý vnútrobunkový antioxidant. V pečeni sa 60 – 90 % paracetamolu (tiež acetaminofén, alebo chemicky N-acetyl-p-aminofenol) metabolizuje konjugáciou na glukuronid alebo sulfát, vo vode rozpustné látky, ktoré sú vylúčené močom. Menší zvyšok paracetamolu sa metabolizuje systémom cytochrómu P450 za vzniku prechodného medziproduktu – reaktívneho a toxického N-acetyl-p-benzochinonimín (NAPQI). Prechodný je preto, lebo sa následne neutralizuje na netoxické metabolity, ktoré sú vylúčené močom.
Na tento proces je potrebný glutatión. Ak je glutatiónu nedostatok (alebo je lieku príliš veľa), NAPQI sa nepremieňa, zvyšuje sa jeho koncentrácia, reaguje s makromolekulami buniek – nukleovými kyselinami, tukmi, sacharidmi, bielkovinami, enzýmami, naruší rovnováhu iónov a činnosť mitochondrií a spôsobuje ich zánik. Toto vedie k poškodeniu pečeňových buniek a môže viesť k poškodeniu pečene. Okrem poškodenia pečene môže dôjsť aj k poškodeniu obličiek či vzniku reaktívnych voľných radikálov. Toxicita sa môže prejaviť ako pri akútnom predávkovaní, tak aj pri chronickom užívaní.
Prílišné vyčerpanie glutatiónu metabolizáciou lieku má, samozrejme, svoje dôsledky. Glutatión je potrebný pre činnosť imunity, boj proti vírusom, tvorbu DNA (genetickej informácie), regeneráciu a funkčnosť vitamínu C a E, tvorbu spermií, činnosť niektorých enzýmov, vylučovanie ortuti z mozgu, apoptózu buniek. Zmierňuje zápal. Je zásobnou látkou pre aminokyselinu cysteín. Glutatión sa podieľa aj na syntéze leukotriénov (leukotrién C4).
Tvorbu glutatiónu v tele môžeme podporiť napríklad pestrecom mariánskym (Silybum marianum) či N-acetylcysteínom (NAC). Zo zeleniny má podobný účinok napríklad brokolica, karfiol, cesnak, cibuľa, orechy, strukoviny, avokádo, špargľa, ale tiež ľanové semienka, nepasterizované mlieko či srvátka. Hoci sa glutatión tvorí v tele, je možné cielene ho užívať aj vo výživových doplnkoch.
Chronické a nadmerné užívanie paracetamolu môže spôsobiť zvýšenú črevnú priepustnosť a poškodiť črevnú mikrobiotu. Môže byť príčinou vysokého tlaku či niektorých druhov rakoviny. U detí môže viesť k zvýšenému riziku vzniku astmy, ekzémov, alergií, kožných ochorení, poruchy správania.
V prípade horúčky, bolesti a vírusových infekcií je dostatočná činnosť pečene viac ako nutná. Podobne aj činnosť tráviaceho systému, čriev a črevnej mikrobioty. Dôležité sú aj antioxidanty. Bez antioxidantov sa napríklad vírusy stávajú nebezpečnejšími a ľahšie prenikajú do buniek. Všetky tieto systémy a môžu byť nepriaznivo ovplyvnené paracetamolom.
V naturopatii existujú viaceré bylinky, koreniny či doplnky zmierňujúce horúčku a podporujúce činnosť pečene. Horúčku a zápal pomáha znižovať napríklad aj propolis, rebríček, lipa, medovka, boswelia. Z mikronutrientov je to vitamín C, zinok, horčík. Použiť sa dajú aj obklady, zábaly, éterické oleje.
Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.