Paradajky – jedlom proti rakovine

Zdravotné prínosy paradajok v boji proti rakovine sú dosť legendárne a vedecky potvrdené. Či už ide o červené, rubínovo červené, žlté, fialové alebo čierno sfarbené paradajky, všetky sú bohatým zdrojom mnohých živín a fytonutrientov – vitamín C, vitamín E, vitamín K, draslík, meď, mangán, folát, vláknina, antioxidanty, ako napríklad kyselina alfa-lipoová, cholín, beta-karotén a luteín, karotenoid lykopén.

Strava bohatá na paradajky a výrobky z rajčiakov s vysokým obsahom lykopénu môže pomôcť znížiť riziko rakoviny pankreasu.

Paradajky podporujú:

  • zdravie srdca
  • pomáhajú regulovať krvný tlak
  • pomáhajú udržiavať zdravé kosti, pleť, vlasy
  • pôsobia preventívne proti poškodeniu DNA (genetickej informácie)
  • pomáhajú pri depresii
  • pomáhajú vstrebávať tuky
  • chránia pred škodlivým UV žiarením
  • prevencia a podpora pri liečbe rakoviny pankreasu, prostaty, pľúc, žalúdka, endometria, prsníkov
  • pomáhajú pri odvykaní od fajčenia
  • pomáhajú liečiť zápal
  • pomáhajú znižovať homocysteín (prispieva k zápalu, poškodeniu buniek, poškoduje cievy, nervy)
  • vláknina a obsah vody v paradajkách môže pomôcť pri zápche
  • luteín a zeaxantín v paradajkách pomáhajú predchádzať vekom podmienenej makulárnej degenerácii
  • fytonutrienty v paradajkách zlepšujú odolnosť organizmu na slnečné žiarenie
  • môžu pomôcť znížiť riziko komplikácií pri diabete  

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.