Paradajky – jedlom proti rakovine

Zdravotné prínosy paradajok v boji proti rakovine sú dosť legendárne a vedecky potvrdené. Či už ide o červené, rubínovo červené, žlté, fialové alebo čierno sfarbené paradajky, všetky sú bohatým zdrojom mnohých živín a fytonutrientov – vitamín C, vitamín E, vitamín K, draslík, meď, mangán, folát, vláknina, antioxidanty, ako napríklad kyselina alfa-lipoová, cholín, beta-karotén a luteín, karotenoid lykopén.
Strava bohatá na paradajky a výrobky z rajčiakov s vysokým obsahom lykopénu môže pomôcť znížiť riziko rakoviny pankreasu.
Paradajky podporujú:
- zdravie srdca
- pomáhajú regulovať krvný tlak
- pomáhajú udržiavať zdravé kosti, pleť, vlasy
- pôsobia preventívne proti poškodeniu DNA (genetickej informácie)
- pomáhajú pri depresii
- pomáhajú vstrebávať tuky
- chránia pred škodlivým UV žiarením
- prevencia a podpora pri liečbe rakoviny pankreasu, prostaty, pľúc, žalúdka, endometria, prsníkov
- pomáhajú pri odvykaní od fajčenia
- pomáhajú liečiť zápal
- pomáhajú znižovať homocysteín (prispieva k zápalu, poškodeniu buniek, poškoduje cievy, nervy)
- vláknina a obsah vody v paradajkách môže pomôcť pri zápche
- luteín a zeaxantín v paradajkách pomáhajú predchádzať vekom podmienenej makulárnej degenerácii
- fytonutrienty v paradajkách zlepšujú odolnosť organizmu na slnečné žiarenie
- môžu pomôcť znížiť riziko komplikácií pri diabete
Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.