Potravinové zdroje vitamínu B12

Vitamín B12 má dôležitú úlohu v prevencii aj zachovaní zdravia. Je to vo vode rozpustný vitamín dôležitý pre bunky v tele aj systémy – nervový, hormonálny, imunitný. Vitamín B12 je dôležitý pre tvorbu DNA aj RNA. Je potrebný pre tvorbu myelínu, lipidového obalu nervových vlákien. Jeho nedostatok vedie k oslabeniu fyzického aj duševného zdravia.

Deficit B12 môže spôsobiť anémiu, nízky počet bielych a červených krviniek, krvných doštičiek, búšenie srdca, demenciu, únavu, neurologické problémy, necitlivosť a brnenie v rukách a nohách, nervozitu, závraty, spomalenie metabolizmu, problémy s kosťami, nespavosť, poruchu plodnosti, rozvoj srdcovocievnych a ďalších ochorení. Nedostatok vitamínu B12 môže prispieť k cievnej mozgovej príhode. https://naturterapy.sk/nedostatok-vitaminu-b12-moze…/

Aké môžu byť príčiny nedostatku vitamínu B12

  • Nedostatok vitamínu B12 môže ohrozovať starších ľudí. Môže to vyplývať z nedostatku vitamínu B12 v strave alebo z vekom podmieneného zníženia žalúdočnej kyseliny, ktorú telo potrebuje na absorbovanie B12 z potravy
  • Atrofická  gastritída a autoimunitné ochorenia.  
  • Niektoré zdravotné stavy ako je Crohnova choroba, ochorenie pankreasu, cukrovka
  • Lieky – (napríklad tie na pálenie záhy, ktoré znižujú žalúdočnú kyselinu) môžu tiež interferovať s absorpciou a zvýšiť riziko nedostatku. K ďalším patria napríklad antibiotiká, antikoncepcia, chemoterapeutiká, metformín.
  • Nedostatok vitamínu B12 môže byť podmienený napríklad častými infekciami, žalúdočnými či črevnými problémami a zápalmi.
  • Infekcia Helicobacter pylori pravdepodobne preto, že táto baktéria spôsobuje zápal, ktorý vedie k malabsorpcii vitamínu B12 z potravy.
  • Vegáni a vegetariáni majú niekedy problémy s konzumáciou dostatočného množstva B12.

Potravinové zdroje vitamínu B12 zahŕňajú predovšetkým:

  • mäso – hovädzie, jahňacie, hydina
  • pečeň a vnútornosti
  • ryby – pstruh, losos, makrela, sardinky, tuniak, treska
  • morské plody, mušle, krab, chobotnica
  • vajcia
  • mlieko a mliečne výrobky, tvaroh, jogurt, srvátka. Napríklad jedna šálka ​​bieleho jogurtu môže poskytnúť takmer 28% vitamínu B12.
  • syr – napr. čedar, mozzarella   
  • maslo
  • Určité množstvo vitamín B12 nájdeme aj v kvasniciach, morskej riase nori, tempehu, tekvici, hubách, zemiakoch, cvikle, rastlinných ,,mliekach“- ryžové, kokosové, špenáte.
  • Stopové množstvo sa nachádza aj vo včeľom mede.  

Biologická dostupnosť vitamínu B12 z potravy je rôzna. Závisí od ,,vnútorného faktora“, typu potraviny aj dávky. Biologická dostupnosť vitamínu B12 sa zdá byť asi trikrát vyššia v mliečnych výrobkoch ako v mäse, rybách a hydine.

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.