Potravinové zdroje vitamínu B12

Vitamín B12 má dôležitú úlohu v prevencii aj zachovaní zdravia. Je to vo vode rozpustný vitamín dôležitý pre bunky v tele aj systémy – nervový, hormonálny, imunitný. Vitamín B12 je dôležitý pre tvorbu DNA aj RNA. Je potrebný pre tvorbu myelínu, lipidového obalu nervových vlákien. Jeho nedostatok vedie k oslabeniu fyzického aj duševného zdravia.
Deficit B12 môže spôsobiť anémiu, nízky počet bielych a červených krviniek, krvných doštičiek, búšenie srdca, demenciu, únavu, neurologické problémy, necitlivosť a brnenie v rukách a nohách, nervozitu, závraty, spomalenie metabolizmu, problémy s kosťami, nespavosť, poruchu plodnosti, rozvoj srdcovocievnych a ďalších ochorení. Nedostatok vitamínu B12 môže prispieť k cievnej mozgovej príhode. https://naturterapy.sk/nedostatok-vitaminu-b12-moze…/
Aké môžu byť príčiny nedostatku vitamínu B12
- Nedostatok vitamínu B12 môže ohrozovať starších ľudí. Môže to vyplývať z nedostatku vitamínu B12 v strave alebo z vekom podmieneného zníženia žalúdočnej kyseliny, ktorú telo potrebuje na absorbovanie B12 z potravy
- Atrofická gastritída a autoimunitné ochorenia.
- Niektoré zdravotné stavy ako je Crohnova choroba, ochorenie pankreasu, cukrovka
- Lieky – (napríklad tie na pálenie záhy, ktoré znižujú žalúdočnú kyselinu) môžu tiež interferovať s absorpciou a zvýšiť riziko nedostatku. K ďalším patria napríklad antibiotiká, antikoncepcia, chemoterapeutiká, metformín.
- Nedostatok vitamínu B12 môže byť podmienený napríklad častými infekciami, žalúdočnými či črevnými problémami a zápalmi.
- Infekcia Helicobacter pylori pravdepodobne preto, že táto baktéria spôsobuje zápal, ktorý vedie k malabsorpcii vitamínu B12 z potravy.
- Vegáni a vegetariáni majú niekedy problémy s konzumáciou dostatočného množstva B12.
Potravinové zdroje vitamínu B12 zahŕňajú predovšetkým:
- mäso – hovädzie, jahňacie, hydina
- pečeň a vnútornosti
- ryby – pstruh, losos, makrela, sardinky, tuniak, treska
- morské plody, mušle, krab, chobotnica
- vajcia
- mlieko a mliečne výrobky, tvaroh, jogurt, srvátka. Napríklad jedna šálka bieleho jogurtu môže poskytnúť takmer 28% vitamínu B12.
- syr – napr. čedar, mozzarella
- maslo
- Určité množstvo vitamín B12 nájdeme aj v kvasniciach, morskej riase nori, tempehu, tekvici, hubách, zemiakoch, cvikle, rastlinných ,,mliekach“- ryžové, kokosové, špenáte.
- Stopové množstvo sa nachádza aj vo včeľom mede.
Biologická dostupnosť vitamínu B12 z potravy je rôzna. Závisí od ,,vnútorného faktora“, typu potraviny aj dávky. Biologická dostupnosť vitamínu B12 sa zdá byť asi trikrát vyššia v mliečnych výrobkoch ako v mäse, rybách a hydine.
Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.