Púpava lekárska je majster v liečení mnohých ochorení
Bylinku so zlato-žltou hlavičkou pozná snáď každý, niektorí ako záhradnú burinu, niektorí ako významnú liečivú rastlinu a niektorí ako potravinu do šalátov či polievok. V záhradách dokáže obohacovať pôdu o živiny a prekyprovať ju, pretože jej koreň siaha hlboko do zeme. Mimochodom, to, že jej koreň siaha do hlbších vrstiev našej zeme, jej pomáha čerpať živiny, na ktoré je naozaj bohatá. Je veľmi medonosná, kvitne od apríla až do septembra. Používajú sa jej korene, listy aj kvety. Listy sú často používané do šalátov a na čaj, koreň ako zdravá náhrada kávy, kvety na výrobu púpavového vína či medu.
Fytoterapeutické použitie púpavy lekárskej má veľmi dlhé historické korene – používali ju v Číne, arabských krajinách a neskôr sa dostala aj do Európy. Mnohé jej liečivé účinky sú potvrdené aj súčasnou vedou. Je súčasťou mnohých liečivých zmesí. Púpavový kvet, listy aj koreň obsahuje veľké množstvo rôznych biologicky aktívnych látok – karotenoidy, antioxidanty, polysacharidy, a mnohé ďalšie, ktoré ešte čakajú na svoje objavenie. Už teraz však vieme, aký liečivý prínos má púpava pre diabetikov, pri liečbe nádorov, tráviacich problémov, infekcii, vysokého krvného tlaku, dýchacích problémov a iných ochorení.

Botanická charakteristika púpavy lekárskej
Púpava patrí do čeľade astrovitých (Astraceae). Je to trvácna bylinka s krátkym podzemkom, ktorý prechádza do silnejšieho koreňa. Z podzemku vyrastá prízemná ružica listov, zo stredu tejto ružice vyrastá holá, valcovitá dutá stonka. Bezlistá stonka nesie kvetný úbor zavinutý v množstve zelených lístočkov. Kvet púpavy je poskladaný z viacerých jasne žltých jazýčkovitých lupienkov. Plodom púpavy je nažka s chocholcom. Vo všetkých orgánoch rastliny môžeme nájsť latex – mliečnu šťavu, s obsahom liečivých látok.
Čo všetko púpava obsahuje
Púpavový koreň obsahuje veľké množstvo laktónových seskviterpénov, predovšetkým taraxacín a taraxacerin. Tieto látky, vďaka ktorým má rastlinka horkú chuť, sa pravdepodobne podieľajú na protizápalovom a protinádorovom pôsobení púpavy. K ďalším látkam patria beta-amyrín, taraxasterol, taraxerol, sitosterín, stigmasterín, fytosterín, polysacharidy (hlavne inulín a fruktosan), pektíny, slizy, živice, rôzne flavonoidy, glykozid apigenín.
Listy púpavy obsahujú rôzne vitamíny a minerály – beta-karotén, luteolín, violaxantín, vitamíny A, B (tiamín, riboflavín), C, D, cholín, železo, horčík, kremík, sodík, draslík, zinok, mangán, meď, fosfor. Uvádza sa, že obsah vitamínu A je 14 000 UI/100 g púpavových listov, čo je viac ako v karotke. Púpava je aj cenným zdrojom vlákniny.
Kvety obsahujú karotenoidy ako luteín, kryptoxantín, flavoxantín, violaxantín, flavonoidy luteolín, chrysoeriol, kumarové kyseliny.

Fytoterapia – púpava je nápomocná a cenná liečivá bylina pre mnohých trpiacich
Púpava sa perfektne hodí na jarné očistné kúry, pretože pomáha čistiť krv a doplniť energiu (vitamíny, minerály a bioaktívne látky) do organizmu po zime, z organizmu pomáha vylučovať zlúčeniny dusíka. Púpavové listy a korene sú po stáročia používané na liečbu pečene (hepatitída), žlčníka, obličiek, zlého a nedostatočného trávenia, zadržiavaní vody v organizme. Vďaka obsahu špecifických biolátok a účinkom na organizmus sa používa aj ako podporná liečba rakoviny.
Púpava pomáha znižovať a stabilizovať hladinu glukózy v krvi. Jednou zo zaujímavých biolátok je inulín. Jeho obsah v púpavovom koreni predstavuje cca 25 %, závisí od ročnej doby. Inulín je polysacharid, ktorý slúži ako probiotikum, teda potrava pre črevné baktérie. Náš organizmus ho nedokáže svojimi enzýmami rozštiepiť, a preto sa dostáva až to hrubého čreva. Tým ovplyvňuje peristaltiku čriev, rast probiotických baktérii v čreve, podporuje imunitný systém, pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Inulín je prospešný aj pre diabetikov, pretože v tenkom čreve spomaľuje trávenie sacharidov a upravuje citlivosť imunosenzitívnych tkanív.
Účinne pomáha liečiť rôzne chronické kožné ochorenia, ako sú napríklad ekzémy, akné či vriedky. Púpava lekárska sa používala v liečbe bakteriálnych infekcii. Vedecky bol potvrdený jej antibakteriálny účinok proti Escherichia coli, Klebsiella pneumoneae, Pseudomonas auregenosa, Staphylococcus aureus.
Púpavové listy sú vynikajúcim prírodným zdrojom draslíka. Jeho obsah predstavuje približne 297 mg/100 g listov. Listy púpavy tak pôsobia ako bylinné diuretiká. Pomáhajú znižovať hmotnosť a retenciu vody v organizme, odstraňovať močové kamene, znižovať krvný tlak. Terapeutickú hodnotu majú aj v liečbe respiračných ochorení, v liečbe zápalu pľúc, priedušiek a infekcii horných dýchacích ciest. Taktiež majú účinok v liečbe bolesti kĺbov, dny a reumatických ochorení.
Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.