Recept na bylinkový ocot z kvetov pažítky

Pestujete pažítku? Jej zdravotné výhody sú mnohoraké a taktiež jej použitie. Jej chuť je štipľavá a mierne pikantná, korenistá. Podporuje trávenie, má protivírusové, antibakteriálne a protiplesňové účinky. Obsahuje antioxidanty, fenolové zlúčeniny, flavonoidy, glykozidy, saponíny.

Použiť sa dajú aj kvety pažítky. Môžeme ich použiť ako ozdobu na jedlo, posypanie cestovín, zemiakov, na omáčku či na šaláty. Môžeme ich aj sušiť a použiť neskôr napríklad na výrobu bylinkovej soli alebo oleja. Jednou zo zaujímavých možnosti je aj pažítkový ocot.

Čo budeme potrebovať:

2 šálky čerstvých pažítkových kvetov

2 šálky jablčného octu

Postup je veľmi jednoduchý – sklenenú nádobu naplníme pažítkovými kvetmi a zalejeme jablkovým octom. Uzavrieme vrchnákom a necháme odstáť asi 2 týždne až mesiac na suchom tmavom mieste. Občas nádobu pretrepeme. Po vylúhovaní ocot scedíme a uchovávame v chladničke. Pažítkový ocot tak vydrží pol roka až rok. Pažítkový ocot môžeme používať ako bežný ocot – do šalátov, dresingov, na dochutenie jedla.

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.

www.naturterapy.sk

naturterapy@gmail.com