Stredomorská strava – čo a ako jesť

Raňajky

  • Celozrnný chlieb, syr, čerstvé paradajky, pokvapkané olivovým olejom
  • Zeleninová omeleta pripravená z húb, špenátu, cibule na olivovom oleji, celozr. chlieb
  • Grécky jogurt (bez farbív, zahusťovadiel, cukru) orechy, čerstvé bobuľoviny
  • Na plechu pečená paradajka, zelená paprika, cibuľa, ku ktorým vložíme vajcia a rýchlo a krátko pečieme v rúre s olivovým olejom. Pridáme syr, bylinky, rukolu alebo listový šalát. Celozrnný chlieb
  • Domáci hummus s opečeným celozrnným chlebom, zeleninový šalát, olivy
  • Vaječné muffiny – nakrájanú zeleninu (paprika, paradajka, šalotka, šampiňóny, cesnak, olivy, špenát, mozzarella, feta, bazalka), prípadne aj varené či grilované mäso, naplníme do muffinových formičiek (olivový olej) a zalejeme rozšľahaným ochuteným vajíčkom. Posypeme petržlenovou vňaťou, bylinkami. Pečieme asi 25 min/200°C
  • Mix z mandľového mlieka a banánu s tahini pastou a ďatľami
  • Zelený mix – stonkový zeler, kel, zelené jablko   

Obed

  • Šalát pripravený zo zeleného listového šalátu, paradajok, uhorky, červenej cibule, petržlenovej vňate, olív, syru feta, olivového oleja a čerstvej citrónovej šťavy
  • Šalát z cíceru a červenou paprikou, jarnou alebo červenou cibuľou, čerstvé oregano, poliate olivovým olejom a čerstvou citrónovou šťavou
  • Ryža s cuketou – cibuľka opečená na olivovom oleji. Pridáme ryžu, cuketu, bylinky. Cuketa a ryža sa varia spolu. Pridáme drvené paradajky, polievková lyžica sušenej mäty, nasekaný kôpor, mleté čierne korenie. Na podávanie citrón.
  • Ryža so zeleninou – opečená cibuľka na olivovom oleji, ryža so špenátom, alebo pórom, bylinky, pridáme syr feta 
  • Cícerová polievka s cibuľou, cesnakom, bokovým listom (vavrín) a olivovým olejom. Na dochutenie citrón, petržlenová vňať, oregano

Večera (alebo hlavné jedlo)

  • Zapekaná maslová tekvica plnená syrom feta, píniovými orieškami, oreganom, olivovým olejom a petržlenovou vňaťou   
  • Pečený pstruh – pstruha potrieme marinádou z olivového oleja a byliniek (prelisovaný cesnak, petržlen, tymian, rozmarín, ďalšie bylinky) zvonku aj zvnútra. Posolíme a pečieme na 200 °C asi 25 – 30 minút.
  • Grilované ryby, šalát z quinoi a restovanej zeleniny, píniové oriešky a zeleninový šalát, olivový olej
  • Praženica na olivovom oleji s brokolicou, karfiolom, žltou paprikou a špargľou, hnedá ryža, miešaný zeleninový šalát s olivovým olejom
  • Polievka minestrone, zeleninový šalát so špenátom, olivovým olejom, morské plody
  • Polievka z červenej šošovice – uvarenú červenú šošovicu rozmiešame, cibuľu, cesnak, mrkvu. Pridáme bobkový list, citrónovú šťavu. Môžeme pridať fetu. Jeme so šalátom
  • Polievka z lososa – lososový vývar, mrkva, cibuľa, zemiaky, čerstvý kôpor     
  • Pečená treska, zapekané zemiaky poliate omáčkou (omáčka – na olivovom oleji opečená cibuľa, pridáme cesnak, na kocky pokrájané paradajky, petržlenovú vňať, paradajkový pretlak a nakoniec hrozienka
  • Špagety s omáčkou – cesnak restovaný na olivovom oleji, pridáme ančovičky, podusíme, pridáme nakrájané paradajky a papriku, kapary, olivy. Posypeme petržlenovou vňaťou
  • Avokádový šalát k rybe či na chlieb – nakrájame avokádo, pomaranč a červenú cibuľu, pridáme syr feta, rukolu, petržlenovú vňať, olivový olej
  • Tabbouleh šalát – zmiešame bulgur, na jemno nasekanú petržlenovú vňať, paradajky, čerstvá mäta, červená cibuľa, olivový olej, citrónová šťava, soľ
  • Kuskus s jahňacím, hydinovým mäsom či rybou, baklažány, olivový olej
  • Cestoviny s tuniakom, cesnak, paprika, petržlenová vňať, olivový olej, parmezán, olivy, čerstvá paprika, bylinky    

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.

naturterapy@gmail.com