Stredomorská strava pomáha spomaliť vývoj Alzheimerovej choroby

Alzheimerova choroba je najbežnejším typom demencie, ktorá sa vyskytuje pri starnutí. Len málo sa vie o tom, aké faktory životného štýlu môžu ľudí chrániť pred vznikom tejto choroby. Vieme, že zmeny v mozgu súvisiace s touto chorobou môžu nastať desaťročia predtým, ako sa objavia prvé príznaky.

U ľudí s Alzheimerom sa v mozgu zhromažďuje proteín beta-amyloid. Vedci v experimentálnej štúdií porovnávali dve skupiny ľudí – tých, ktorý sa živili klasickou stravou (s vysokým obsahom rafinovaných cukrov, nasýtených tukov, fast food, málo vlákniny, presladené nápoje, veľa živočíšnych bielkovín), a druhú skupinu predstavovali ľudia so stredomorským typom stravovania (veľa ovocia, zeleniny, olivový olej, prevaha rastlinných bielkovín). Zistili, že v skupine so stredomorským stravovaním sa zhromažďovalo menej beta-amyloidu.

Mediteránska strava obsahuje veľa rôznych antioxidantov, ktoré chránia mozgové bunky pred poškodením voľnými radikálmi, čo je v prípade Alzheimerovej choroby veľmi dôležité.

Vysoký obsah vlákniny, rôznych bioaktívnych látok v ovocí a zelenine či olivovom oleji, pomáha zmierňovať zápal, ovplyvňuje neurogénny zápal, pomáha predchádzať neurodegenerácii.

Správna výživa s vysokým obsahom bioaktívnych látok aj dôležitých mikro- a makronutrientov moduluje imunitný systém. Kvalitné živiny sú pre správnu činnosť imunity kľúčové. Stredomorské strava podporuje imunitu aj tým, že ovplyvňuje črevnú mikrobiotu.

Viac o stredomorskej strave sa dočítate tu: https://naturterapy.sk/category/stredomorsky-mediteransky/