Zdravá strava v kombinácií s výživovými doplnkami môže podporovať imunitný systém tela a dať mu najlepšiu šancu na boj proti koronavírusu. Existuje veľa spôsobov, ako môže imunitu čerstvá a pestrá strava v tomto boji podporovať. Napriek tomu, vo verejných diskusiách o imunite a infekcii často chýbajú odporúčania týkajúce sa výživy.
Zdravá strava s vysokým obsahom čerstvého ovocia, zeleniny, orechov, semien, strukovín, rýb a kvalitného mäsa, je dôležitým zdrojom vitamínov, minerálov a ďalších bioaktívnych látok pre optimálnu činnosť imunitného systému:
- 1. Pre imunitný systém sú dôležité potraviny, ktoré obsahujú vlákninu – rozpustnú aj nerozpustnú. Vláknina v čreve podporuje rozvoj mikrobioty, Vláknina umožňuje lepšie vstrebávanie a využitie niektorých vitamínov.
- 2. Mastné ryby obsahujú omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré pomáhajú regulovať a kontrolovať imunitný systém. Omega-3 mastné kyseliny sú súčasťou biomembrány bunky a zabezpečujú jej funkčnosť. Omega-3 mastné kyseliny zároveň fungujú protizápalovo.
- 3. Kvalitné mäso (v primeranom množstve) je zdrojom napríklad železa či vitamínu B12. Vitamín B12 je potrebný napríklad aj pre činnosť pečene a správne odstraňovanie toxínov.
- 4. Mäso, ryby, tofu, mlieko, syr a hrach sú bohatým zdrojom lyzínu.
- 5. Citrusové plody, bobule, jablká a veľa zeleniny sú bohatými zdrojmi vitamínu C.
- 6. Pitím veľkého množstva (najlepšie organického) zeleného čaju môžeme zabezpečiť optimálnu koncentráciu EGCG (epigalokatechín galát), antioxidant a jedna z najúčinnejších látok v zelenom čaji.
- 7. Fazuľa, šošovica, cícer, špenát, zelené listové vňate, huby, orechy, tekvicové semená, píniové, kešu, celozrnné potraviny, morské živočíchy, hydina obsahujú zinok, ktorý pomáha bojovať proti vírusom, zápalom, podporuje činnosť pečene, posilňuje imunitu. V týchto potravinách sa nachádzajú aj ďalšie potrebné stopové prvky (selén, bór).
- 8. Vitamín D nie je typický vitamín, ale skôr látka hormonálnej povahy. Tvorí sa v tele vplyvom slnečného žiarenia premenou z cholesterolu za splnenia určitých podmienok. Malé množstvo sa ho nachádza aj v potravinách – ryby (losos, tuniak, makrela, pstruh, olej z treščej pečene), syr, hovädzia pečeň, vaječné žĺtka, huby. Niektoré potraviny sú obohatené o vitamín D – rastlinné mlieka, cereálie, šťavy a iné. Vitamín D je dôležitý pre činnosť imunitného systému, je protizápalový.
- 9. Vhodné je kombinovať zdravú stravu a doplnky s bylinkovými čajmi, ktoré pôsobia synergicky, zlepšujú vstrebávanie a využitie mikronutrientov, pomáhajú detoxikovať a odstraňovať toxíny.
V určitých prípadoch (seniorský vek, užívanie liekov, obmedzenia v stravovaní, monotónne stravovanie, problém so vstrebávaním, vyššie nároky vplyvom niektorých ochorení, oslabená činnosť obličiek, pečene, pankreasu, čriev) je potrebné využiť aj možnosti výživových doplnkov na doplnenie dôležitých látok a podporu a udržanie zdravia. Napríklad vitamín C, aminokyseliny lyzín a prolín, extrakt zo zeleného čaju a minerálne stopové prvky, N-acetylcysteín, predstavujú skupinu nutričných látok, ktoré fungujú synergicky tak, aby blokovali šírenie a rozmnožovanie vírusov. Tento vedecký poznatok môžete využiť buď vo forme výživy bohatej na vitamíny alebo prostredníctvom doplnkov výživy.
Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.